Moestuin als uitlaatklep: 'Dé manier om veel contacten te onderhouden'

Algemeen
Het echtpaar Marx-van Putten: 60 jaar getrouwd.
Het echtpaar Marx-van Putten: 60 jaar getrouwd. Foto: Rodi Media/IH

Fred en Henny Marx vieren donderdag 23 juli hun 60-jarig huwelijk. Volgende week stapt de 87-jarige Fred Marx weer op de fiets voor een 'fietstochtje' door West-Friesland.

Fred: "De route heb ik zelf gemaakt en gaat langs dertien dorpjes. Dat doe ik met mijn taalmaatje." Fred is als vrijwilliger al jarenlang vast taalmaatje van nieuwkomers en heeft minstens een maal in de week contact met hen om leuke dingen te ondernemen en wat van Nederland te laten zien. "We gaan altijd zeker één keer naar het Zuiderzeemuseum, want ik vind het leuk dat als ze zich hier vestigen zij ook wat van de Nederlandse geschiedenis weten. Als mensen hier blijven wonen, wil ik dat ze zich thuisvoelen."

Je bent zo oud als je je voelt

Een stilzitter is Fred Marx allerminst. Hij heeft veel soorten vrijwilligerswerk gedaan en heeft al jaren een moestuin. "Een moestuin is dé manier om veel mensen te leren kennen! Als ik drie uur in de moestuin werk, dan hoor ik sommige mensen zeggen: Goh, zou je dat wel doen? Maar als ik een paar uur achter elkaar met de hand wil spitten dan doe ik dat gewoon", zegt Fred laconiek. Het kenmerkt het echtpaar Marx-van Putten. Altijd actief, altijd bezig. Henny (83): "Je bent zo oud als je je voelt. We blijven bij alles betrokken. Ook bij het wereldgebeuren. Dat houdt je jong."

Kleuterleidster

Zelf schildert Henny, oud kleuterleidster, nog graag en heeft ze hobby's waarin ze haar creativiteit kwijt kan; van fotograferen tot filmen en kleine documentaires maken. "Daar beleef ik veel plezier aan. Je doet alles zelf, de muziek, het geluid, de montage. Met mijn documentaire over de haven in Enkhuizen heb ik nog een prijs gewonnen."

Giphart

Met schrijver Ronald Giphart als ver familielid deelt Fred Marx de liefde voor boeken. Hij zat meer dan veertig jaar in het boekenvak. 48 Jaar geleden kwam het echtpaar in Enkhuizen wonen. Fred: "Ik werkte op de Dam 1, bij de boekenafdeling van de Bijenkorf. Onderweg een krantje lezen in de trein. Dat was prima te doen." Al die jaren wonen ze nog met plezier in de Meidoornstraat. Henny: "We kwamen hier in het gemoedelijke Enkhuizen en daar hebben we nooit spijt van gehad."

Accepteren wie je bent

Hun geheim van zestig jaar huwelijk? Henny: "Wij hebben zelf gemerkt dat met het ouder worden we er steeds beter in geslaagd zijn te accepteren hoe we zijn. Als je jong bent, wil je de ander graag veranderen. Je wordt milder. Het is een proces van geven en nemen. Jezelf kunnen zijn bij elkaar en elkaar de ruimte geven, daar gaat het om. Je hoeft niet altijd alles samen te doen. We hebben altijd ook eigen dingen gedaan."