'Je stroomrekening vooruit betalen en er nog aan verdienen ook'

Algemeen
Jelle en Melissa uit Enkhuizen voor hun energieneutrale woning.
Jelle en Melissa uit Enkhuizen voor hun energieneutrale woning. Foto: Foto: Aangeleverd

Zonnecoöperatie West-Friesland heeft weer twee nieuwe daken voor het plaatsen van zonnepanelen, waaronder het dak van DWB Aannemers in Hem. De zonnecoöperatie werkt volgens de postcoderoos. Op grote daken van West-Friese bedrijven worden zonnepanelen geplaatst waar bewoners uit de omgeving gebruik van kunnen maken. "Mensen die lokaal energie willen opwekken in de eigen regio kunnen zich aansluiten", vertelt Leo van Eijk van de zonnecoöperatie.

Niet iedereen beschikt zelf over een dak dat geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Soms ligt een dak op het noorden of vangt het te veel schaduw. Soms is het verboden om zonnepanelen te plaatsen vanwege lokale voorschriften. Ook eigenaren van appartementen hebben meestal geen eigen dak om zonnepanelen te plaatsen. Van Eijk: "Dit is juist voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben, maar wel gebruik willen maken van zonne-energie. Ik woon zelf in een oud pand in de binnenstad van Enkhuizen en mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Ik vind het een fijn idee dat ik mijn elektriciteit helemaal uit zonnepanelen heb en geen fossiele brandstoffen gebruik."

Positieve instelling

DWB Aannemers in Hem en Interpack in Andijk stellen hun daken beschibaar voor het plaatsen van zonnepanelen. Van Eyk: "Deze bedrijven hebben een positieve instelling ten opzichte van het gebruik van zonne-energie. Die houding moet je ook wel hebben om zo'n project te realiseren.

Samen investeren in zonnepanelen

Bewoners en kleine bedrijven uit Hem, Andijk, Hoogkarspel, Lutjebroek, Venhuizen, Grootebroek, Wervershoof, Enkhuizen en Bovenkarspel kunnen investeren door zonnecertificaten te kopen. Mensen die in de postcodes 1601, 1602, 1606, 1611, 1613 en 1619 wonen, kunnen meedoen voor de twee nieuwe daken die beschikbaar zijn gekomen. De inschrijving voor het kopen van certificaten op de twee daken is open sinds begin deze maand. Van Eijk: "Je investeert in zonnepanelen die je na een jaar of negen hebt terugverdiend. De opgewekte zonne-energie wordt verrekend met je jaarlijkse energieverbruik. De energie die je opwekt, wordt uitbetaald en daarnaast krijg je de energiebelasting terug dankzij de postcoderoos."

Energiebehoefte

Om in de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden te voorzien zijn tien á vijftien zonnecertificaten nodig. Een zonnecertificaat kost 370 euro. De verwachtte terugverdientijd is minder dan tien jaar. De coöperatie bestaat uit vrijwilligers, waarvan Van Eyk er één is. "Je draagt echt bij aan het milieu. Dat is voor de meeste mensen de belangrijkste motivatie om mee te doen. Daarnaast is het financieel ook interessant."

Energieneutraal wonen

Bijdragen aan een schoner milieu is ook de grootste drijfveer van Jelle en Melissa Botman om hun huis aan Westeinde in Enkhuizen energieneutraal te maken. Drie jaar geleden kochten ze een slecht geïsoleerde woning uit de negentiende eeuw. Ze installeerden een warmtepomp, gingen van het gas af en isoleerden de woning driedubbel. Met een aantal anderen kochten ze ook een deel van een windmolen in Delfszijl. "Als je een waxinelichtje aansteekt, wordt het al warm in huis", zegt Jelle lachend.

'Huis wordt al warm van een waxinelichtje'

Het stel investeerde ook in zonnepanelen bij zonnecoöperatie West-Friesland en hebben zestien panelen die op 't Keetje in Lutjebroek en de brandweergarage in Stede Broec liggen. "We wonen in een monumentaal pand, dan is het niet fraai om glimmende panelen op je dak te hebben liggen in plaats van mooie oranje pannen. We willen graag de uitstraling van ons monumentale huis behouden."

Lage stroomrekening

Jelle: "We vinden het belangrijk om dat wat we verstoken en gebruiken groen op te wekken. Ook dat het lokaal is, is leuk. Als we langs fruitkwekerij 't Keetje rijden, geeft dat een goed gevoel. De begininvestering is groot, maar je merkt iedere maand direct dat je stroomrekening laag is. Je betaalt in feite je stroomrekening vooruit."

In de buurt

Mensen die in de postcodes 1601, 1602, 1606, 1611, 1613 en 1619 wonen, kunnen meedoen voor de twee nieuwe daken die beschikbaar zijn gekomen in Hem en Andijk. Meer informatie via zonnecooperatiewestfriesland.nl

Fruitkwekerij 't Keetje in Lutjebroek biedt al plaats aan zonnepanelen.