Topdrukte KNRM Enkhuizen met acties

Algemeen
KNRM in Enkhuizen: 'Mensen varen met Google Maps op hun telefoontje.'
KNRM in Enkhuizen: 'Mensen varen met Google Maps op hun telefoontje.' Foto: Aangeleverd

Voor KNRM Enkhuizen was maandag 27 juli een drukke dag. De vrijwilligers moesten maar liefst vier keer uitrukken. Opstapper Robbin Wit: "Zeker in deze coronatijd nemen veel mensen hun toevlucht tot de boot. Wij zien dat er veel domme fouten worden gemaakt. Mensen varen met Google Maps op hun telefoontje en zien dat al het water blauw is." Wat mensen dan even vergeten zijn bijvoorbeeld de ondieptes.

Of mensen hebben geen marifoon aan boord, vertelt Robbin. "Veel meldingen komen via telefoontjes van mensen. Dat is niet zo slim. De communicatie is dan een stuk moeilijker. Je hebt niet overal goed bereik."

Zonder marifoon, slechte communicatie

Maandagochtend kwam de eerste melding via de havendienst van een zeiljacht dat aan de grond was gelopen op de Staart, de ondiepte langs de Dijk Enkhuizen-Lelystad, tussen Enkhuizen en Trintelhaven. Prima betond, maar dat zie je niet als je op Google Maps kijkt, aldus Robbin. Toen de Corrie Dijkstra, de rib van zeven meter, ter plaatse was, was het zeiljacht net op eigen kracht losgekomen zonder schade te hebben opgelopen.

Na een verder stille dag werd het 's avonds serieus druk. Rond 18.15 kwam er de melding van een zeiljacht met motorstoring, gevolgd door hevige rookontwikkeling in de motorkamer. Robbin: "We hebben een opstapper aan boord gezet en de situatie leek onder controle aan boord. Vanwege de hevige rookontwikkeling besloten we de motorkamer dicht te houden. We hebben het jacht op sleep genomen naar de jachthaven en de brandweer gevraagd om de controle te doen. Het bleek om twee stukken verschroeide isolatie te gaan die los waren gekomen. Terwijl we deze actie aan het afronden waren, kregen we een melding dat zich voor de ingang van de haven een jacht bevond met afgebroken gashendel. Binnen vijf minuten lag ook dit jacht aan de aanlegsteiger in de haven."

Groot alarm, iedereen vaart uit

Net weer thuis, kwam rond half negen de melding van hevige paniek op een jacht. Zes boten voeren uit. Plus de SAR helicopter. Robbin: "Het kustwachtcentrum dacht bij het horen van de melding en de paniek bij de vrouw dat er minstens iemand over boord was geslagen en zette daarom groot in met het oproepen van zes reddingboten van de reddingstations Andijk, Medemblik, Hindelopen en Enkhuizen en de SAR helicopter omdat er over de positie niets meer bekend was dan ergens tussen Stavoren en Enkhuizen. Het was half negen, je weet dat je dan nog maar één uur daglicht hebt om makkelijker te zoeken."

Na een korte zoekactie werd het jacht gevonden door de Enkhuizer reddingboot de Redder. "Doordat de wind in een bui plotseling omsloeg, de zeilboot scheef ging, er water overkwam en de onervarenheid van de bemanning was er grote paniek ontstaan aan boord." Eenmaal ter plaatse bleek er niet veel meer aan de hand en was de paniek voorbij. "Het jacht had geen marifoon aan boord."

Typisch 2020

Het grote verschil met vorig jaar is de 'verlengde winter', vertelt opstapper Bregje Willems. "Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn normaal heel druk, maar dit jaar waren de havens dicht en was het voor ons ook rustig. Vanwege de lange winter vermoed ik dat we misschien iets onder het gemiddelde van vorig jaar uitkomen wat het aantal acties betreft." Een ander verschil is dat de KNRM dit jaar opvallend veel vaker uitrukt voor huurboten. Robbin: "De verhuur loopt erg hard. Mensen denken ik heb een vaarbewijs en ik wil er op uit. Daarin geef ik ze geen ongelijk, maar dat heeft wel consequenties. De meeste van onze acties hebben bijna allemaal te maken met verhuringen."