Bestrijding eikenprocessierups Streekbos

Algemeen
Eikenprocessierups.
Eikenprocessierups. Foto: Archief Rodi.nl

In het Streekbos loopt een proef van het Recreatieschap Westfriesland en Natuurlijk School BV om de eikenprocessierups op een natuurvriendelijke manier te bestrijden.

De brandharen van de rups veroorzaken veel overlast voor mens en dier in de maanden mei tot en met juli. Een knoflookextract zou een oplossing kunnen zijn. In het gebied ruwweg tussen de zwemplas en het Weelenpad, inclusief het hondenlosloopgebied, zijn ongeveer vijftig nesten ingespoten met het knoflookextract. Door de behandeling overlijden de eikenprocessierupsen en worden nesten ingekapseld.

Knoflook

Onderzocht wordt of de nesten na behandeling stevig in de bomen blijven zitten en voldoende zijn ingekapseld of toch moeten worden afgevoerd. Als de nesten alsnog uit elkaar vallen kan er namelijk nog steeds overlast ontstaan. De brandharen kunnen immers nog jaren last veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Vogels

Daarnaast wordt gekeken wat de mogelijke effecten zijn op vogels die de rupsen graag lusten. De proef loopt tot aan de winter door, maar wordt mogelijk verlengd.