‘Klessebessen op de Besselingen-reünie’

Algemeen
Drie van de bedenkers van de grote Besselingen-reünie. V.l.n.r.: Harry Custers, Piet Besseling en Gerry Besseling. (Foto: Theo Annes)
Drie van de bedenkers van de grote Besselingen-reünie. V.l.n.r.: Harry Custers, Piet Besseling en Gerry Besseling. (Foto: Theo Annes)

Er zijn maar weinig mensen in West-Friesland die er niet eentje kennen: een Besseling. En dat is niet zo gek, want het stikt van de Besselingen in onze regio. Dit jaar is het precies driehonderd jaar geleden dat stamvader Gerrit Besseling neerstreek in West-Friesland. Voor een aantal Besselingen - veertien in totaal - is dit aanleiding om een grootse familiereünie te organiseren. Na 2,5 jaar voorbereiding is het 5 en 6 september zover. Dan zijn alle Besselingen uit heel Nederland én daarbuiten van harte welkom bij café Stam in Wognum, het dorp waar Gerrit zijn smederij had én de plek waar hij begraven is.

“Zo’n dertig jaar geleden begon ik met stamboomonderzoek”, vertelt Piet Besseling, geboren in Benningbroek, maar nu woonachtig in het Limburgse Geulle. “De eerste gegevens heb ik van Theo Besseling, die de stamboom al voor een groot gedeelte had uitgezocht. Op zijn gegevens borduurde ik verder. Op dit moment doe ik veel onderzoek via internet, maar ik ben ook regelmatig in West-Friesland te vinden. En nog altijd ben ik op zoek naar mensen die Besselingen heten, want mijn gegevens zijn nog niet compleet. Ook bidprentjes, trouwfoto’s, overlijdensadvertenties en geboortekaartjes zijn welkom. Ik vind het jammer dat de nieuwe generatie hier nog maar weinig waarde aan hecht. Daardoor gaat veel van dit soort informatie verloren. Tegenwoordig staan alle belangrijke gegevens op hun telefoon. Wie nog oude foto-albums van een familie Besseling heeft liggen en er niets meer mee doet, mag ze bij mij brengen. Ik ben er heel blij mee.”

Versoepeling

“Ik kan wel zeggen dat het ondertussen mijn hobby is geworden”, lacht Piet. “Ik vind het prachtig om dingen uit te zoeken en al die gegevens te verzamelen. Bovendien blijft het spannend; je weet nooit welke verhalen je tegenkomt.” Vijf jaar geleden vond ook al een Besselingen-reünie plaats in Venhuizen, waar toen zo’n 150 mensen op afkwamen. In 2015 was het precies zeventig jaar geleden dat oorlogsheld Simon Besseling uit Venhuizen in Duitsland om het leven kwam. Dat feit werd herdacht met een familiereünie. “Het was een mooie dag”, blikt Harry Custers uit de Beemster terug. “Dit jaar willen we het nog grootser aanpakken. Daarom zijn we heel blij met de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 1 juli. Voor ons natuurlijk fantastisch nieuws.” Gerry Besseling, geboren en getogen in Venhuizen, vult aan: “We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Elke bezoeker krijgt van tevoren een gezondheidscheck en uiteraard houden we anderhalve meter afstand van elkaar.”

Besselingen in De Beemster, Benningbroek of Venhuizen. Ze zitten overal

Op de vraag hoe de reünie eruit gaat zien, antwoordt Piet: “Het hele etablissement van Stam hebben we tot onze beschikking. Buiten op de parkeerplaatsen komen elf fotowanden te staan. Er zijn namelijk elf Besselingen-takken, dus voor elke tak een fotowand. We kijken hier al zo lang naar uit! Hoe leuk is het om zoveel Besselingen bij elkaar te hebben en familieleden te leren kennen die je nooit eerder hebt ontmoet? Het wordt een dag om nooit meer te vergeten. Die datum, 5 september, hebben we trouwens niet zomaar gekozen. Statistisch gezien heeft het eerste weekend van september de meeste zonuren en de minste neerslag. Leuk om te weten toch?”

Buitenlandse Besselingen

Harry: “Omdat er zelfs Besselingen uit Zuid-Afrika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zweden komen, hebben we besloten om er niet één, maar twee dagen van te maken.

Bes & Breakfast

De tweede dag organiseren we een gezellige brunch om nog eens goed na te kunnen klessebessen, ergens in Zwaagdijk. Wie mee wil brunchen, kan zich daar apart voor opgeven.” Piet: “En voor de mensen die uit het buitenland komen, hebben we een ‘Bes & Breakfast’. Zij kunnen via het inschrijfformulier aangeven of ze een slaapplaats zoeken tijdens de reünie.” Wie 5 september bij de reünie aanwezig wil zijn, betaalt 31 euro. “Daar krijg je koffie en Besselinggebak (veel Besselingen zijn bakkers, red.), maar ook een warm en koud buffet voor. Verder is er een dankdienst in de kerk in Wognum waar onze stamvader begraven ligt en de band Fossa, met zangeres Amber Besseling, treedt op. Een prachtig programma dat garant staat voor een heel mooie dag!”

300 Jaar Bessling

Heet je zelf Besseling of ben je familie van een Besseling? Kijk op 300jaarbesselingen.nl of jouw naam ertussen staat! Verder is op deze website alle informatie over de familie Besseling en de reunie te vinden. Ook op de Facebookpagina ‘300jaarbesselingen’ staat allerlei interessante informatie. Aanmelden kan tot 19 augustus via de website. Wanneer je de 31 euro betaald hebt, ben je officieel aangemeld. Wie moeite heeft met inschrijven of meer informatie wil, mag contact opnemen met Piet Besseling via 06 27134306 of info@300jaarbesselingen.nl.