Ontdek de vogels van IJsselmeergebied

Algemeen
Vogelscherming zet vogels op een rij. (Foto: Rodi Media)
Vogelscherming zet vogels op een rij. (Foto: Rodi Media)

Vogelbescherming Nederland ontwikkelde een speciale vogelkaart met de meest voorkomende vogels in het IJsselmeergebied. Ook zette de vogelbescherming alle mooie vogelhotspots langs de oevers van het IJsselmeergebied op een rij.

De wandel- en fietsroute gaat langs de Noord-Hollandse Markermeerkust. Van de Koopmanspolder bij Andijk via de Marker Wadden naar het Wadden Center bij de Afsluitdijk.

Bezorgdheid

Het IJsselmeer is het grootste zoetwatermeer van West-Europa en cruciaal als leefgebied voor vogels, om te broeden, te rusten en voedsel te zoeken. Elk seizoen zijn er andere vogels te zien. In de zomer wemelt het van de visdiefjes op zoek naar voedsel voor hun jongen. In de nazomer komen zwarte sterns en krooneenden uitrusten en opvetten en in de herfst volgen de kleine zwanen. In de winter vertoeven er vele soorten eenden. Vogelbescherming Nederland is bezorgd over de staat waarin het IJsselmeergebied verkeert. “Er is veel te weinig vis waarmee vogels hun jongen groot kunnen brengen”, aldus de vogelbeschermingsorganisatie.

Gratis

De vogelkaart is gratis af te halen bij VVV’s en bezoekerscentra rond IJsselmeer en Markermeer.