Veteraan Klaas Appel (100) in Plymouth staff car door Enkhuizen

Algemeen
Militair eerbetoon en een rondrit door Enkhuizen voor veteraan en honderdjarige Klaas Appel.
Militair eerbetoon en een rondrit door Enkhuizen voor veteraan en honderdjarige Klaas Appel. Foto: Heidie Mulder

De honderdjarige Enkhuizer en veteraan Klaas Appel werd vandaag op zijn verjaardag in het zonnetje gezet met militair eerbetoon. In een Plymouth staff car reed hij vanmorgen rond langs enkele voormalige woonadressen, zoals de Oranjestraat en de Westerstraat in de binnenstad van Enkhuizen. Bij terugkomst werd hij opgewacht door militairen en familie. Ook burgemeester Eduard van Zuijlen feliciteerde de jarige vanmorgen.

Klaas Appel was enorm verrast toen de auto voor kwam rijden en genoot buitengewoon van het tochtje. Mensen konden aan de vlaggetjes op de auto zien dat de 100-jarige Klaas Appel in de auto zat. Een opgetogen Appel: “De chauffeur toeterde onderweg en de mensen zwaaiden en lachten naar mij.”

Toeteren en zwaaien 

Na de rit was hij nog meer verrast en emotioneel dat er militairen op hem stonden te wachten. Over de rit vertelde hij: “Gelukkig zijn auto’s tegenwoordig een stuk comfortabeler!” Buiten uit het raam van Overvest hangt een spandoek. Voorbijgangers, waaronder een toevallig passerende schoolklas, begonnen spontaan te zingen. “Aan aandacht geen gebrek op deze dag!”

Plymouth staff car

De Plymouth staff car werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om generaals en officieren in rond te rijden en is afkomstig van het Educatief WO2 Centrum in Medemblik. In de meidagen van 1940 werd Klaas Appel gemobiliseerd en kwam hij terecht bij het eskadron Pantserwagens. Hij was een van de weinigen die een rijbewijs had. Een groot deel van zijn leven, maar liefst 48 jaar, heeft hij bij zaadhandel Sluis & Groot gewerkt als vrachtwagenchauffeur.

Heldhaftig

Huzaar (buiten dienst) Klaas Appel was op 10 mei 2013 voor het eerst aanwezig bij de herdenking van de slag om Ypenburg. Het was toen 73 jaar geleden dat hij in de omgeving van Den Haag gevochten had. Omdat Defensie niet wil dat tradities van een eenheid verloren gaan, worden deze bij het opheffen van een eenheid vaak overgedragen aan een andere eenheid, vertelt kleindochter Heidie Mulder, die bij de Landmacht dient. “Zo ook met het vooroorlogse eerste eskadron pantserwagens. Dit eskadron heeft heldhaftig gevochten in de meidagen 1940 rondom ‘de Residentie’, ook wel Den Haag genoemd. De tradities van dit eerste eskadron pantserwagens zijn overgenomen door het vierde Tankeskadron. Dit eskadron is onderdeel van het Duitse Panzerbataillon 414 en bestaat uit Nederlandse militairen van 43 gemechaniseerde brigade. De commandant wachtte samen met enkele andere militairen mijn opa Klaas Appel op toen hij terugkwam van het ritje in de antieke auto.”

Een aantal jaar geleden ontving Klaas Appel een nieuwe zwarte cavalerie baret.
Afbeelding
Afbeelding