Enkhuizen eist meer geld van het Rijk

Algemeen
Enkhuizen zet de boel op scherp en trekt aan de bel bij rijksoverheid.
Enkhuizen zet de boel op scherp en trekt aan de bel bij rijksoverheid. Foto: Astrid van Dijke

Gemeente Enkhuizen roept samen met andere kleine gemeenten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op om meer geld te eisen van het Rijk voor het gemeentefonds. Als er geen geld bijkomt, lopen kleine gemeenten bijna 100 euro per inwoner mis.

Daarmee betalen inwoners van kleine gemeenten de rekening met als gevolg minder gemeentelijke voorzieningen en hogere lokale lasten, waarschuwen de kleine gemeenten. “Eerst een grotere koek en dan pas praten over anders verdelen”, schrijven de initiatiefnemers, waaronder gemeente Enkhuizen.

Kopgroep 

De gemeenten in Nederland met minder dan 20.000 inwoners hebben zich verenigd in de K80: tachtig krachtige gemeenten vertegenwoordigd door een kopgroep bestaande uit Enkhuizen, Alphen-Chaam, Beesel, Olst-Wijhe en Rozendaal. Zij roepen de VNG op tot het eisen van meer geld voor het gemeentefonds.

Kleine gemeenten willen dat VNG van de overheid meer geld eist voor álle gemeenten. Pas daarna willen ze praten over het kabinetsplan om het geld op een andere manier over de gemeenten te verdelen.

Kracht bijzetten

Om hun eis kracht bij te zetten heeft de kopgroep een motie ingediend voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de VNG op 25 september. Ze willen dat de koepelorganisatie van alle gemeenten (VNG) met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in gesprek gaat over de herijking van het Gemeentefonds. Er moet structureel meer financiële ruimte komen voor alle gemeenten, voordat de herverdeling wordt ingevoerd. De kopgroep heeft alle gemeenten tot 100.000 inwoners aangeschreven met het verzoek om de motie te steunen.

Kleine gemeenten krijgen rekening gepresenteerd

De kleine gemeenten eisen dat er meer geld komt ‘anders krijgen de kleinere gemeenten en hun inwoners de rekening gepresenteerd. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van deze herverdeling’. Het bedrag dat een gemeente per inwoner minder krijgt, loopt op tot 96 euro per jaar, hebben de gemeenten uitgerekend.

Verschraling voorzieningen

Het kabinetsplan voor herverdeling van het Gemeentefonds zet volgens de kleine gemeenten hun relatie met inwoners en maatschappelijke partners onder druk. Voor veel gemeenten is het al steeds moeilijker om hun begroting sluitend te krijgen. Als het kabinetsplan doorgaat, dreigen verschraling van (basis)voorzieningen, hogere lokale belastingen en niet meer innoveren of investeren. “Uiteindelijk draaien onze inwoners dan op voor de kosten.”