Tussenstand Enkhuizer SailWise zeil-10daagse: ‘Eerste 15.000 euro is binnen!’

Algemeen
Feest op de kade van Enkhuizen als de Beatrix vertrekt voor de volgende etappe van de SailWise zeil-10daagse.
Feest op de kade van Enkhuizen als de Beatrix vertrekt voor de volgende etappe van de SailWise zeil-10daagse. Foto: vincentdevriesfoto.nl

De teller van de SailWise-10 daagse stond woensdag op 15.000 euro. SailWise hoopt met de zeil-10 daagse in totaal 30.000 euro binnen te halen om de Ludgerdina, de klipper die helemaal is ingericht voor mensen met een beperking, in de vaart te houden. De Ludgerdina heeft Enkhuizen als vaste ligplaats. “We doen er alles aan om de Ludgerdina in de vaart te houden”, zegt Ron Koopmeiners, interim-directeur SailWise.

Tijdens de SailWise 10-daagse vaart de Beatrix, de aangepaste en rolstoeltoegankelijke catamaran van het Enkhuizer SailWise, tien dagen lang door Nederland om aandacht te vragen voor het belang van watersport voor mensen met een handicap of beperking. De vierde etappe van de SailWise 10-daagse vertrok vanuit Enkhuizen. Na het startschot zondagmorgen door burgemeester Van Zuijlen vervolgde de Beatrix vanuit Enkhuizen de route naar Muiden, Zaandam, Haarlem, Leiden, Amsterdam, om op 26 september te eindigen in Loosdrecht.

Noodroep

Zondagochtend bij het vertrek vanuit Enkhuizen was er al tienduizend euro opgehaald, aldus Ron Koopmeiners, interim-directeur SailWise. “Met dit bedrag willen we de Ludgerdina in de vaart houden. Het geld is bedoeld voor het benodigde onderhoud en de certificering en registratie. Want als... als... als... we volgend jaar mogen varen - als corona het toelaat - op de manier waarop we gewoon zijn dat te doen, willen we er klaar voor zijn.”

SailWise is landelijk relatief onbekend, vertelt Anja van Balen, coördinator van de zeil-10daagse. “Daarin willen we met deze actie verandering brengen. We bieden al 45 jaar watersport voor mensen met een beperking aan. Lokaal kennen de mensen de Ludgerdina wel, maar we doen nog veel meer.” Zo maakt ook de aangepaste catamaran Beatrix deel uit van de vloot, het schip met een Friese thuishaven, en vakantie-eiland Robinson Crusoe met vijftien aangepaste zeilbootjes in Loosdrecht is ook van SailWise. In Loosdrecht ligt sinds de lente de Lutgerdina: niet om te zeilen, maar als hotelschip voor extra accommodatie. Een noodgreep omdat ‘door het coronavirus en de anderhalve meter zeilreizen niet mogelijk zijn’. SailWise is zwaar getroffen door de coronacrisis, zegt Van Balen. “De zeil-10daagse is een noodroep om watersport voor mensen met een handicap te behouden. Zonder steun zullen de aangepaste zeilactiviteiten en -vakanties verdwijnen. Dat mag niet gebeuren.”

Reorganisatie

SailWise heeft tien medewerkers in dienst. Vijf betaalde krachten op kantoor en vijf medewerkers op de diverse locaties, zoals coördinatoren en beheerders. Dit voorjaar heeft SailWise een aantal bemanningsleden moeten ontslaan. De organisatie werkt voorts met honderden vrijwilligers die werken als begeleiders, veelal met een verpleegkundige achtergrond of zeilervaring. Deelnemers betalen een eigen bijdrage die vijftig procent van de kosten van een reis dekken. De overige gelden zijn afkomstig van fondsen. Dit jaar zijn de inkomsten gekelderd met negentig procent, zegt Van Balen: “Dit seizoen leiden we verlies omdat we veel inkomsten mislopen.”

Nieuwe locatie SailWise

De grote vraag is of de Ludgerdina in Enkhuizen blijft? Volgend voorjaar moet SailWise het voormalig Rijksbetonningsmagazijn aan de Bierkade verlaten; de plek waar nu nog het kantoor en de werkplaats zijn gevestigd en de vaste ligplaats van de Ludgerdina is. De gemeente Enkhuizen zei eerder dit jaar de huur op. Koopmeiners heeft er alle vertrouwen in: “De gemeente heeft een inspanningsverplichting om voor een vervangende plek te zorgen.”

Goed doel

SailWise is CBF-erkend goed doel en heeft een ANBI-status. Het is mogelijk om vriend of lid van de Club van 100 te worden. Kijk voor meer informatie op sailwise.nl.

Op weg voor de vijfde etappe richting Muiden.