Doorstart Seniorenschool / Cursusplein

Algemeen
Welwonen en Stichting Westfriese Bibliotheken willen dat ouderen elkaar kunnen blijven ontmoeten.
Welwonen en Stichting Westfriese Bibliotheken willen dat ouderen elkaar kunnen blijven ontmoeten. Foto: Adobe Stock

Stichting Westfriese Bibliotheken stelt Gonnie Lubbers tijdelijk aan als programmamaker om te onderzoeken in welke vorm de Seniorenschool/Cursusplein van Welwonen in Enkhuizen een doorstart kan krijgen. Lubbers is de voormalige coördinator van de volwasseneneducatie bij Welwonen.

In december 2019 kondigde de gemeente Enkhuizen bezuinigingen aan op de toekomstige welzijnssubsidies. Voor Welwonen werd al gauw duidelijk dat er voor het Cursusplein en daarmee de Seniorenschool een externe overnamepartij moest worden gezocht. Bij de bezuinigingen op welzijn gold als uitgangspunt dat de meest kwetsbaren in Enkhuizen moesten worden ontzien. 

Samenwerking

De doelgroep die bij de Seniorenschool cursussen volgt, wordt over het algemeen niet kwetsbaar genoemd, maar eenzaamheid ligt wel altijd op de loer. Welwonen is daarom voor deze Enkhuizers blij dat zij elkaar mogelijk vanaf 2021 via een educatieprogramma van Stichting Westfriese Bibliotheken kunnen blijven ontmoeten.

Westfriese Bibliotheken

Stichting Westfriese Bibliotheken wil participatie en zelfredzaamheid stimuleren door middel van activiteiten voor de lokale gemeenschap. Ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en digitale vaardigheden staan centraal. Belangrijk daarbij is de samenwerking met andere maatschappelijke en culturele organisaties, vertelt Paula Orme, woordvoerder van de Westfriese Bibliotheken. “De doelstellingen van Welwonen en de stichting Westfriese Bibliotheken liggen op het vlak van volwasseneneducatie in elkaars verlengde. Er is ons dan ook alles aan gelegen om de ervaringen en het netwerk dat al opgebouwd is zoveel mogelijk in stand te houden zodat Enkhuizen de mogelijkheden voor volwasseneneducatie kan behouden.”

Breed aanbod

Binnen dit kader zal het programma met de werktitel Goud en Zilver worden onderzocht. Het programma richt zich op volwasseneneducatie in de breedste zin van het woord. Orme: “Nagegaan wordt hoe een breed georiënteerd aanbod kan worden ontwikkeld dat bij voorkeur bestaat uit een mix van een cursusprogramma voor volwassenen waarbij docenten lesgeven, een programma van workshops, lezingen en andere kortdurende activiteiten die vanuit de bibliotheek opgezet zijn en de kenniskring, waarbij de deelnemers zelf de gespreksonderwerpen aanreiken en de bijeenkomsten zelfstandig draaien.” Het streven is om eind december een programma samengesteld te hebben waar de Enkhuizer gemeenschap zich in het nieuwe jaar voor kan aanmelden.