Extra appels voor bewoners Overvest

Algemeen
Afra lakeman (met mondkapje) neemt de appels in ontvangst 'uit handen van' Trude Buysman.
Afra lakeman (met mondkapje) neemt de appels in ontvangst 'uit handen van' Trude Buysman. (Foto: Rodi Media/IH)

Boeren en tuinders deelden dinsdagmiddag 13 oktober gratis appels uit aan ouderen. Burgemeester Michiel Pijls deelde appels uit aan verzorgingshuis De Bosman in Venhuizen. Drie kwartier later werden alle bewoners van wooncentrum Omringlocatie Overvest in Enkhuizen gefêteerd op Elstars van Hollandse bodem. In totaal werden ruim 3000 appels uitgedeeld in West-Friesland tijdens deze appelactie.

Verzorgingshuis De Bosman was startlocatie van de appelactie in West-Friesland, vertelt tuindersvrouw en bestuurslid LTO Trude Buysman. “Tijdens de eerste golf zijn hier relatief veel corona patiënten gestorven. We willen bewoners en verzorgers graag een hart onder de riem steken.” Met de actie wil LTO Noord, belangenvereniging van boeren en tuinders en initiatefnemer van de uitdeelactie, Nederlands fruit onder de aandacht brengen en iets positiefs doen voor ouderen.

Extra vitamines voor ouderen

In Overvest nam manager zorg en welzijn Afra Lakeman de ruim 300 appels in ontvangst. “Ik vind dit een heel mooi initiatief. Het spreekt me heel erg aan om producten die in Nederland worden gemaakt ook hier te consumeren. We zullen de bewoners laten genieten van de extra vitamines.”

Naast zes verzorgingshuizen in West-Friesland, waaronder ook Rigtershof in Grootebroek en St. Nicolaas in Lutjebroek, gingen er ook appels naar de Praktijkschool en het Martinuscollege. “Het Praktijkcollege gaat er appeltaart van bakken!”, aldus Buysman.

Gezond en betaalbaar

LTO Noord, belangenvereniging van boeren en tuinders en initiatiefnemer van de uitdeelactie, wil tijdens de Dutch Food Week Nederlanders de waarde van boeren en tuinders laten zien en proeven. Juist nu is gezond en betaalbaar voedsel belangrijk voor ons allemaal, aldus LTO Noord. In Noord-Holland werden op diverse plekken meer dan 15.000 appels uitgedeeld. In totaal deelden boeren en tuinders ruim 40.000 appels uit.

Land- en Tuinbouw

Boeren en tuinders gingen vandaag in heel West-Friesland langs bij zorgcentra, woongroepen, een hospice en er is zelfs een ‘drive through’ waar ook omwonenden een emmer met appels konden ophalen. Nico Verduin, regiovoorzitter LTO Noord regio West: “We verbinden zo op een positieve manier de agrarische sector met burgers en consumenten en we kunnen tegelijkertijd laten zien en vertellen wat de agrarische sector voor de lokale gemeenschap betekent. Juist ouderen, zieken of hulpbehoevenden hebben het moeilijk in deze tijd en daarom wilden we iets positiefs voor hen doen.”

Lekker en gezond voor ons allemaal

Elke dag zorgen boeren en tuinders voor gezond en betaalbaar eten. En dat niet alleen. Zij investeren voortdurend in manieren om nog duurzamer te produceren, ze bewaken de biodiversiteit en wekken energie op volgens de belangenvereniging. “Dat doen ze voor ons allemaal. Dag in, dag uit zetten zij zich ervoor in om te zorgen dat we niet alleen nu, maar ook in de toekomst eten en drinken op tafel hebben staan. Dat we kunnen genieten van bloemen en planten in huis en van een groene leefomgeving. En dat we onze tanden kunnen zetten in zo’n lekkere appel van Hollandse bodem.’’

Eerste klas appels en goed voor milieu

Hoe goed de Nederlandse appel ook, de concurrentie maakt het lastig voor tuinders, zegt Busyman. “Vrachtwagens nemen appels uit Zuid-Frankrijk mee terug als kosteloze retourlading en die worden hier verkocht voor een lage prijs. De Nederlandse appel kost dan relatief meer, en dat is zonde. Onze appels zijn gegarandeerd eersteklas appels met meer smaak en ze zijn langer bewaarbaar en gegarandeerd gifvrij. Bovendien is het beter voor het milieu om appels uit je eigen streek te kopen, want dat scheelt in het aantal vervoersbewegingen.”

Verbindend

LTO Noord zoekt vaker de samenleving op en deze actie is hiervan een voorbeeld. “Boeren en tuinders doen belangrijk werk voor ons allemaal. Wij wonen in één van de meest vruchtbare delta’s van de wereld en hebben dus een verantwoordelijkheid om monden te blijven voeden. Dichtbij en verder weg. Dat is een verhaal dat je moet blijven uitleggen,” zegt Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord. “De Nederlandse land- en tuinbouw produceert groene, gezonde producten volgens de hoogste standaarden.”

Dutch Food Week

De uitdeelactie gebeurt tijdens de Dutch Food Week. Een week waar genieten van voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Dit jaar is het thema ‘verbinden’. Dutch Food Week stimuleert het delen van kennis met elkaar op allerlei vlakken en toont nieuwe ontwikkelingen die met ons eten te maken hebben. Daarnaast zet Dutch Food Week zich in om de kwaliteit en innovaties van de Nederlandse voedselketen nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen.

Burgemeester Michiel Pijl deelde vanmiddag om half twee appels uit bij verzorginshuis De Bosman in Venhuizen.