Genadeklap voor horeca Enkhuizen?

Algemeen
Een enkele caféhouder in Enkhuizen overweegt sluiting.
Een enkele caféhouder in Enkhuizen overweegt sluiting. Foto: Pexels

Alle cafés en restaurants in Enkhuizen sluiten woensdagavond 22.00 uur verplicht hun deuren voor vier weken. “De stemming is niet optimaal en de energie loopt er wel een beetje uit zo. Het is lastig de schouders eronder te blijven zetten”, zegt Michiel Wolf van restaurant Tydloos Eten en Drinken. “Het raakt ons hard. Voor een enkeling is dit de genadeklap.”

Wolf is voorzitter van de horecaondernemers in Enkhuizen en peilde de stemming onder zijn collega’s. “De reacties lopen heel erg uiteen van ‘ik ga weer bezorgen of de catering opzetten’ tot ‘Ik neem tijd voor mijn gezin’, dat zijn zaken die de komende weken dicht zullen blijven.”

‘Tot hier en niet verder’

Door de noodgedwongen beperkingen is het voor een enkeling mogelijk de genadeklap, zegt Wolf. “Vooral voor de natte horeca is het de afgelopen maanden lastig geweest. Met dertig bezoekers je zaak overeind houden is heel moeilijk. En nu dit. Van degene die zegt: ‘Ik ga weer een baan zoeken!’ weet je dat het tot hier en niet verder is.”

Geen opstand

De horeca in Alkmaar liet dinsdagmiddag, voordat de nieuwe overheidsmaatregelen officieel bekend waren, al weten ‘gewoon’ open te blijven. De horeca ondernemers in de kaasstad willen daarmee een statement maken. “In Enkhuizen gaat dat niet gebeuren”, zegt Michiel Wolf van restaurant Tydloos Eten en Drinken en voorzitter van de horecaondernemers in Enkhuizen. “Dat vinden wij als horeca ondernemers een stap te ver. We zetten de gemeente, die moet handhaven, niet voor het blok. We gaan in goede harmonie met elkaar om en dat willen we graag zo houden.”

Ongenoegen uiten

Duidelijk is wel dat vier weken alles stil leggen allesbehalve leuk is, aldus Wolf. “Het zal lastig worden. Maar als dit het besluit wordt van het kabinet dan moeten we ons eraan conformeren. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met een beslissing van de overheid en je ongenoegen uiten mag best, maar je hebt je er wel aan te houden.”

Inmiddels vertrouwd beeld in de straten van Enkhuizen.
Lege stoelen de komende weken in Enkhuizen.