Enkhuizen moet 4 miljoen euro bezuinigen

Algemeen
Gemeente Enkhuizen moet fors bezuinigen.
Gemeente Enkhuizen moet fors bezuinigen. (Foto: Aangeleverd)

Het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen stelt een bezuinigingspakket voor van 4 miljoen euro. Door de toegenomen kosten in het sociaal domein en de beperkte tegemoetkoming van het rijk moet de gemeente fors bezuinigen. Het college van burgemeester en wethouders heeft met de gemeenteraad de mogelijke bezuinigingsmaatregelen bekeken. De gemeenteraad neemt op 10 november een besluit over het voorstel dat er nu ligt.

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met een pakket van maatregelen waarbij de bezuinigingen voor één derde gerealiseerd worden door verhoging van de inkomsten en voor tweederde door ombuigingen op de uitgaven.

Bezuinigingen komende vier jaar

Er is sprake van een per jaar oplopende ombuiging. Het gaat om een pakket aan maatregelen die in 2021 ruim ruim 2 miljoen euro moet opleveren. Deze 2 miljoen euro in 2021 wordt vooral gerealiseerd binnen het sociaal domein (0,9 miljoen euro), de overige beleidsterreinen (0,8 miljoen euro) en een verhoging van inkomsten (0,3 miljoen euro). In 2022 komt daar ruim 1 miljoen euro bovenop en in 2023 moet er in totaal 4 miljoen euro zijn bezuinigd.

Programmabegroting 2021

In Enkhuizen wordt op een raadsbrede wijze gewerkt en daarom worden keuzes samen gemaakt. Al vanaf januari 2020 trekken het college en de raad samen op in de voorbereiding op de Programmabegroting 2021 en de te maken keuzes waarin zal worden omgebogen. Het bezuinigingspakket dat het college nu aan de raad voorstelt, is gebaseerd op de keuzes die de raad eerder dit jaar heeft gemaakt en de financiële kaders die in de Kadernota 2021 zijn opgenomen.

Pakket aan maatregelen

Een belangrijke pijler in het raadsbrede akkoord is dat Enkhuizen een sociale stad is en blijft. Het college wil dit in stand houden, aldus de gemeentelijke woordvoerder. “Daarom stelt het college de raad voor om met een uitgebalanceerd pakket de bezuinigingsmaatregelen te spreiden over de inkomsten en uitgaven. Een derde van de bezuinigingen kan worden gerealiseerd door verhoging van de inkomsten (belastingen en gemeentelijke tarieven). Twee derde van de bezuinigingen kan worden gerealiseerd door ombuigingen in de uitgaven. Hiervan is afgerond 1,7 miljoen euro binnen het sociaal domein en 1 miljoen euro binnen de overige beleidsterreinen te vinden. Het college vindt het belangrijk om solide overheidsfinanciën te hebben, waarbij ook ruimte wordt gehouden voor onvoorziene uitgaven in de toekomst.”

Keuze is aan de raad

Wethouder van Financiën Esther Heutink geeft op 21 oktober in een besloten zitting een nadere (technische) toelichting aan de gemeenteraad op de cijfers in de Programmabegroting 2021 en de Meerjarenraming 2022-2024. De raad behandelt op 10 november 2020 de Programmabegroting 2021 en de Meerjarenraming 2022-2024 met het voorgestelde bezuinigingspakket en neemt vervolgens een besluit.