Kinderkleding ruilwinkel Het Pakje is jarig

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Kinderkledingruilwinkel Het Pakje in Enkhuizen bestaat 21 oktober drie jaar. Vanwege de coronamaatregelen helaas geen feestje, maar de kinderkleding kringloopwinkel is wel zaterdag 24 oktober open en daarna weer op zaterdag 7 november.

Tussen 10 en 12 uur hangt de tweedehands kinderkleding in de maten 44 tot en met 176 in de rekken in IJsselzand in de Anjerstraat 1.

Opgespaarde punten 

Betalen gaat met opgespaarde punten van eerder ingeleverde kledingstukken of contant met uiterst vriendelijk prijsjes. De 26 vrijwilligers zorgen ervoor dat het Pakje al drie jaar draait en een flinke groep vaste klanten heeft opgebouwd. Het Pakje heeft in totaal al 46.368 punten uitgereikt voor de kleding die is binnengebracht. Er is aan kleding meegenomen voor 30.083 punten. Er is dus ruim 14.000 stuks kinderkleding ‘verkocht’ in de afgelopen drie jaar. 

Tweede leven

Al die kledingstukken hebben een tweede en misschien wel een derde leven gekregen. Dat loont niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het Pakje heeft klanten die duurzaamheid belangrijk vinden en kinderkleding een tweede kans willen geven. Andere klanten, vaak de gezinnen met een bescheiden inkomen, vinden het ruilsysteem fijn vanwege het financiële voordeel. En weer anderen vinden Het Pakje vooral handig om extra kleding uit te zoeken voor hun kinderen die graag ravotten: “Heerlijk om je niet druk te hoeven maken om knieën van spijkerbroeken tijdens het spelen. Je hebt er niet de wereld voor betaald en dus halen we gewoon weer een ‘nieuwe’ te voorschijn!”

Schoon en op maat

De kinderkleding die wordt ingeleverd moet schoon, heel en gesorteerd op maat en geslacht zijn. Binnengebrachte kleding wordt op een ander moment uitgezocht. De toegekende punten worden op de kaart van de desbetreffende klant geschreven en kunnen een volgende keer worden verzilverd voor andere kinderkleding. Bijna alles kan worden ingeleverd, van rompertjes tot kinderslaapzakken, maar géén ondergoed en géén sokken.

Corona

De coronamaatregelen van Het Pakje houden in dat er steeds een beperkt aantal klanten naar binnen mag en dat iedereen verplicht een mondkapje moet dragen. Daarnaast zijn alleen volwassenen welkom. Kinderen meenemen om kleding te passen zit er voorlopig niet in, maar het bestuur hoopt dat deze tijd weer snel komt. “In de toekomst is Het Pakje er hopelijk weer voor iedereen en hopelijk mogen we dan ook weer een kopje koffie schenken”, aldus het bestuur.