Oud-Enkhuizer Gerrit Zalm bekommert zich om schepen oude veerdienst

Algemeen
De R. van Hasselt in betere tijden.
De R. van Hasselt in betere tijden. Foto: binennvaart.eu

Al tien jaar bekommert Henk de Jong zich over de laatste twee geklonken stoom passagiersschepen van Nederland: de R. van Hasselt en zusterschip C. Bosman die tot 1959 dienst deden op de veerdienst Enkhuizen - Stavoren. De Jong heeft hoop dat oud-minister, oud-buurman en oud-Enkhuizer Gerrit Zalm zich wil inzetten voor de schepen.

Er is al heel lang sprake van renovatie van de schepen uit 1915. Meerdere partijen hebben er plannen voor ontwikkeld, maar zover is het nooit gekomen. Zelfs Jan van Seumeren, voormalig mede-eigenaar van Mammoet, ontfermde zich over de schepen en wilde ze voor de ‘schrootbak’ behoeden. Vijf jaar geleden lagen ze nog in het haventje De oude Zeug benoorden Medemblik, vertelt Henk de Jong: “In afwachting van restauratie door Jan van Seumeren. Helaas is het van restauratie nog niks gekomen. Jan zag er van af en heeft beide boten verkocht aan Veka Ship Yards in Lemmer. Daar liggen beide boten nu. Te roesten in het water.”

Maritieme geschiedenis Enkhuizen

De schepen behoren tot de Nederlandse maritieme geschiedenis, vindt menigeen. Veel Enkhuizers hebben er een persoonlijke band mee. De Jong: “Die boten hebben mijn voorliefde en dat heeft met mijn verleden te maken. In de vakantie ging ik als jonge man uit Enkhuizen ermee naar familie in Stavoren. Daar heb ik goede herinneringen aan. Het was de verbinding tussen mij en mijn familie.”

Restauratie

De Jong is al jaren bezig met het zoeken van geldschieters voor de restauratie van de twee schepen. Nadat hij oud-buurman Gerrit Zalm vroeg om advies over de twee ‘prachtschepen’ die liggen te verroesten in Lemmer ontving hij onlangs een antwoord. “Hij geeft suggesties voor financiering en spreekt over wegwijzer en steunbetuiger. Ik vind het een grote steun dat hij meedenkt. Als we een comité van aanbeveling opzetten dan is Zalm de eerst aangewezene. Ik denk dat ‘ie daar ook wel in mee zal gaan.”

Corona

Realistisch als De Jong is, ziet hij ook wel dat de tijd niet meezit. “In deze tijd van corona heeft niemand geld over voor een paar boten die in het water liggen te rusten, maar ik geef de hoop niet op.”