Havens Enkhuizen last waterpeilbesluit?

Algemeen
Havenkom Compagnieshaven.
Havenkom Compagnieshaven. (Foto: archief)

Er komt 12.1 miljoen euro beschikbaar voor havens in het IJsselmeergebied die de negatieve gevolgen ondervinden van het vervroegen van het lage winterpeil in het IJsselmeergebied. Als gevolg van het waterpeilbesluit hebben havens rond het IJsselmeer te maken met dichtslibben van de haveningang. In Enkhuizen is er nog niets aan de hand, maar de Compagnieshaven sluit niet uit dat de haveningang in de toekomst te ondiep wordt. Een waarschuwing.

Op dit moment is er niets aan de hand, zegt Jeroen Mulder, directeur Compagnieshaven. Alle schepen kunnen nog rustig de Compagnieshaven in- en uitvaren. Maar hij waarschuwt wel. “Het is goed mogelijk dat wij er last van krijgen; voor zowel de passanten als onze vaste ligplaatshouders kan het moeilijker worden. Havens slibben langzaam wat dicht, dat is een proces van door de jaren heen. Het is een reëel risico dat als het waterpeil verder naar beneden wordt gebracht er gebaggerd moet worden. Nu gaat het om 20 centimeter waterpeilverlaging, maar in de scenario’s wordt ook gesproken over 40 of 50 centimeter omlaag. Het is wel krap tussen net niet of net wel baggeren.”

Flexibel waterpeil

Op het IJsselmeer is in juni 2018 een flexibel peil ingesteld om beter te kunnen inspelen op de ecologische omstandigheden en de behoefte aan zoet water. Dit zorgt voor problemen bij een aantal havens. Voorheen ging het lagere winterpeil pas in op 1 oktober. Sinds medio 2018 is dit vervroegd naar half augustus waardoor er midden in het vaarseizoen al een lagere waterstand kan zijn in het IJsselmeergebied (en op de Randmeren). Voor sommige havens heeft dit tot gevolg dat de toegang te ondiep is.

Compensatieregeling

Voor deze havens heeft het Watersportverbond samen met Hiswa-Recron succesvol gepleit voor een compensatieregeling bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie komt nu met een bedrag van 12.1 miljoen euro voor extra uitdieping van geulen en havenbekkens. Gedupeerde havens kunnen een beroep doen op deze ‘tijdelijke subsidieregeling bevaarbaarheid IJsselmeergebied’.