Op sint- en pietenjacht in West-Friesland

Algemeen
Soraya met dochtertje Chiara en Vigo en Dani bij een mooi versierd huis.
Soraya met dochtertje Chiara en Vigo en Dani bij een mooi versierd huis. Foto: Theo Annes

De sint- en pietenjacht is een zoektocht voor kinderen in hun eigen directe omgeving. Buurtbewoners versieren hun woningen met Sinterklaas en pieten en zorgen zo voor een gezellige Hollandse sfeer. “Wij vragen deelnemers om hun huis te versieren met bijvoorbeeld een Sint, pieten, kleurplaten, vlaggetjes of cadeautjes, zodat kinderen en hun ouders vanaf nu lekker op jacht kunnen gaan door de straten van West-Friesland”, vertelt Soraya. “Een leuke en bijzondere ervaring voor de kinderen.’’

“Eigenlijk werkt het hetzelfde als de berenjacht eerder dit jaar, die een groot succes was”, vertelt Soraya. Op de Facebookpagina Sint & Pietenjacht West-Friesland is een kaart te vinden waarop de locaties duidelijk zijn aangegeven. Ook kunnen ouders hier een afstreepkaart downloaden.

Veiligheid

Vanwege het coronavirus vraagt de organisatie van de sint- en pietenjacht aan de ouders om alleen in de eigen wijk te gaan ‘jagen’, zodat onnodig reizen voorkomen wordt. “En houd natuurlijk altijd anderhalve meter afstand en blijf bij klachten thuis. Veiligheid staat voorop!”

Pieten speurtocht

Ook aan mensen die hun huis willen versieren heeft Soraya een verzoek: “Omdat de zoektocht naar de sint en pieten vanaf de openbare weg plaatsvindt, is het belangrijk dat de versieringen vanaf de openbare weg te zien zijn. En hoe lief bedoeld ook: een speur- of puzzeltocht op eigen terrein is niet de bedoeling. Hiermee lopen we namelijk het risico dat er teveel mensen bij elkaar komen.”

Sinterklaasgevoel

“We vinden het erg leuk als mensen een foto plaatsen van hun versieringen of als ouders een foto maken tijdens de jacht. Het wordt sowieso voor de kinderen een mooie en bijzondere ervaring! We hopen dat zoveel mogelijk mensen in West-Friesland mee willen doen en dat de sint- en pietenjacht net zo’n groot succes wordt als de berenjacht.”

Alleen in eigen wijk ‘jagen’

De speurtocht loopt door tot 6 december. Doe ook gezellig mee! Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Sint & Pietenjacht West-Friesland.

Binnenstad Enkhuizen

Omdat de intocht van Sinterklaas niet doorging dit jaar lopen kinderen veel Sinterklaassfeer mis. Naast de sint en pietenjacht West-Friesland doen ook de winkeliers van Enkhuizen in deze lastige coronatijd hun best om het Sinterklaasgevoel op te roepen. De komende zaterdagen klinkt volop Sinterklaasmuziek in de Westerstraat. De Westertoren is omgebouwd tot werk- en slaapkamer van Sinterklaas waar kinderen de komende drie zaterdagen op de foto kunnen met Sinterklaas. En er is een speurtocht met letters waarbij kinderen 29 letters in de etalages kunnen zoeken. Met de juiste oplossing maken zij kans op een prijs. De oplossingen kunnen ingeleverd worden in de Westerkerk. Als vanouds hangt ook de vlag van Sinterklaas weer in de top van de Drom.