Zonder mondkapje riskeer je een boete van 95 euro

Algemeen
We moeten er vanaf 1 december allemaal aan geloven: het mondkapje.
We moeten er vanaf 1 december allemaal aan geloven: het mondkapje. Foto: AdobeStock

ENKHUIZEN - Vanaf morgen - dinsdag 1 december - moeten we er allemaal aan geloven: het mondkapje is vanaf die datum verplicht. Zonder mondkapje kom je geen winkel, gemeentehuis of museum meer in. Maar hoelang gaat die mondkapjesplicht duren? Moet je op kantoor ook een mondkapje dragen? En mag een faceshield of ‘spatscherm’ ook? De belangrijkste vragen worden hier beantwoord.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder. Wie zonder mondkapje een publieke binnenruimte binnengaat, riskeert een boete van 95 euro. Voor jongeren onder de zestien jaar is het boetebedrag 38 euro. Premier Rutte hoopt dat burgers elkaar zo nodig aanspreken op het niet-dragen van een mondkapje. Maar mensen hebben nog wel veel vragen over de mondkapjesplicht. Wat houdt de nieuwe wetgeving precies in?

Publieke ruimtes

De mondkapjesplicht geldt in stationsgebouwen, luchthavens en in alle publieke binnenruimtes; alle gebouwen dus waar je zo naar binnen kunt lopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan winkels, musea, restaurants, theaters, concertzalen, bankgebouwen en benzinestations. Als de horeca weer opengaat, mag het mondkapje af als je een vaste zitplaats hebt. Ga je naar het toilet of richting de uitgang, dan zet je ’m weer op. Dat geldt ook voor bioscopen, theaters en onderwijsinstellingen, uitgezonderd basisscholen.

Niet in kerken en moskeeën

In kantoren geldt de mondkapjesplicht alleen in het publieke gedeelte van het gebouw; zodra je voorbij de receptie van een bedrijf bent, zit je niet meer in de publieke ruimte en mag het kapje af. Gebedsruimten als kerken en moskeeën worden door de overheid gezien als besloten ruimten en dus is het niet nodig daar een mondkapje te dragen, al raadt de overheid het wel aan. Bij een bezoek aan de kapper of nagelstyliste mag het kapje worden afgezet tijdens de behandeling. Huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht, maar toch wordt gevraagd in hun praktijkruimtes een mondkapje te dragen. In ziekenhuizen is het eigen beleid over mondkapjes leidend.

Winkelen

Het is verstandig om tijdens het winkelen het mondkapje op te houden, ook als je van de ene naar de andere winkel gaat. Want te veel aan je mondkapje frunniken is niet verstandig. Veel mensen vinden het onprettig om een mondkapje te dragen, omdat ze er benauwd van worden of omdat hun brillenglazen beslaan.

Faceshield

Zij dragen liever een ‘faceshield’ of spatscherm. Maar omdat zo’n plastic scherm neus en mond niet volledig bedekt ziet de Rijkoverheid dit niet als volwaardig alternatief. Datzelfde geldt voor een sjaal die voor het gezicht wordt gebonden. Maar in sommige beroepen mag bij het uitvoeren van het werk tóch een faceshield worden gedragen, bijvoorbeeld door de buschauffeur of treinconducteur, die anders langer dan drie uur achter elkaar een mondkapje zou moeten dragen. Langer dan dat wordt ook door het RIVM ontraden. Mensen die vanwege een beperking of een ziekte geen mondkapje kunnen dragen, gelden als uitzondering. Ook sporten, acteren, muzikale repetities, optredens of het geven van interviews op radio en tv mag zonder mondkapje.

Tot 1 maart 2021

De mondkapjesplicht geldt in elk geval voor een periode van drie maanden, dus tot 1 maart 2021. De overheid kan, als dat met het oog op de coronacijfers noodzakelijk is, de mondkapjesplicht verlengen.