Failliet door corona: eerste horecazaak Enkhuizen valt om. Wie volgt?

Algemeen
Eigenaar Michiel Wolf houdt het voor gezien. Exit voorzitter horecaonderneming Enkhuizen.
Eigenaar Michiel Wolf houdt het voor gezien. Exit voorzitter horecaonderneming Enkhuizen. (Foto: Aangeleverd)

Restaurant Tydloos is de eerste horecazaak in Enkhuizen die door de coronacrisis omvalt. Na ruim vierenhalf jaar houdt eigenaar Michiel Wolf het voor gezien. Een terugkeer naar de horeca sluit hij uit: “Een eigen horecazaak als Tydloos is exit. Ik ga kijken wat er nu op mijn pad komt.”

Een eigen horecaonderneming was een lang gekoesterde wens van hem en zijn partner Maaike Brilman. “Je kent dat wel, die avonden op de bank waarbij je nadenkt over wat je nog eens zou willen doen. Voor ons was dat een eigen horecazaak. Maaike heeft een horecaopleiding en kent het vak goed. We hadden allebei een baan en toen kwam Tydloos te koop. Daar hoefden we niet lang over na te denken.”

Faillissement

In november is het faillisement uitgesproken. Het personeel is ontslagen en de inventaris wordt geveild om daarmee de schulden te betalen. “We hebben de eerste jaren vooral veel geïnvesteerd in het bedrijf. Alles wat ouderwets of kapot was, hebben we vervangen, apparatuur, inventaris... We hadden dus geen vet op de botten. Het jaar 2019 hadden we goed afgesloten en we dachten in 2020 een stabiel bedrijf op te bouwen. En toen kwam corona.”

Hard gelag

Een hard gelag voor de voorzitter van de horecaondernemers in Enkhuizen. “Ik ben ook meteen geen voorzitter meer, want dat kan niet zonder horecazaak.”

Tweede lockdown

In oktober - bij het begin van de tweede horeca lockdown - zei Wolf nog: “Het is lastig de schouders eronder te blijven zetten. Het raakt ons hard. Voor een enkeling zal dit de genadeklap zijn.” Nu blijkt de voorzitter van de horecaondernemers in Enkhuizen zélf hard geraakt. “Tijdens de eerste coronaperiode was er van alle kanten nog veel medewerking, maar dat werd al minder tijdens de tweede lockdown.” Het is uitgesloten dat hij weer een horecazaak begint. Wolf: “Dan hadden we Tydloos wel overeind gehouden.”

Hoeveel horecazaken volgen er nog?

Ook voor de rest van de horeca is het moeilijk, zegt Wolf. “Geen gasten is geen inkomsten. Afhaal en bezorgen is goed voor de naamsbekendheid, maar daarmee kom je niet uit de kosten. Ik ben bang dat ik niet de enige ben die zijn zaak moet laten gaan.”