De pluspunten van buurwinkelcentrum Koperwiekplein

Algemeen
Koperwiekplein komt de lockdown door corona naar omstandigheden goed door.
Koperwiekplein komt de lockdown door corona naar omstandigheden goed door. Foto: rodi archief

Veel ondernemers hebben het zwaar door de coronamaatregelen. Nu de winkels nog een paar weken langer dicht blijven, wordt de situatie voor veel bedrijven nog nijpender. Winkelcentrum Koperwiekplein in Enkhuizen lijdt er niet al te veel onder. De pluspunten van een buurtwinkelcentrum: iedereen moet eten.

Jan Rozemeijer van de Volendammer visspeciaalzaak en lid van winkeliersvereniging Koperwiekplein is nuchter. Voor niemand is dit leuk, erkent hij. “Mensen die een eigen zaak hebben, en geen voeding verkopen, die hebben het zwaar, dan is deze tijd echt vreselijk. Maar Koperwiekplein kan het aan”, zegt hij.

Buurt winkelcentrum

“Omdat we een buurtwinkelcentrum zijn valt de aanloop niet tegen. We hebben in Koperwiekplein niet veel dichte luiken omdat we veel voedingswinkels hebben.’’ Ondanks de coronamaatregelen is er nog steeds winkelend publiek. “Mensen komen gewoon naar de winkels en houden zich netjes aan de maatregelen. Het is een rustig winkelend publiek.”

Boodschappen

Mag Koperwiekplein dan weinig last hebben van de coronamaatregelen, de gevolgen zijn wel merkbaar, zegt Rozemeijer. De sfeer lijdt er onder. Rozemeijer: “We zijn open en er wordt gekocht, maar het sociale gebeuren is stukken minder. Wij hadden voor de zaak een tafeltje waar je even rustig kon plaatnemen. Even praten. En als ik tijd had dan bracht ik een kopje koffie. Dat is er niet meer. Het spontane is weg. De sfeer is stukken minder, ik mis de interactie met klanten. Mensen komen alleen om nog even snel boodschappen te doen. De sfeer is echt wel bedrukter. Ook op Oudejaarsdag was de stemming anders. Normaal is er een wat jolige sfeer. Dat had je nu niet. “