Oudste gymvereniging Vek-Wik bestaat honderd jaar: ‘Gigantische toeloop jongeren’

Algemeen
Gymnastiek is een laagdrempelige manier van sporten.
Gymnastiek is een laagdrempelige manier van sporten. Foto: Aangeleverd

Gymnastiekvereniging Vek-Wik is de oudste sportvereniging van Enkhuizen. Opgericht in 1885 bloeit de vereniging - na een kleine inzinking - weer op. Nieuwe initiatieven worden ontplooit. Er is veel ruimte voor mensen met een beperking en ook jongeren weten deze sportvereniging weer te vinden. Vek-Wik rekent af met ouderwets imago.

Na de Tweede Wereldoorlog kende Vek-Wik een enorme bloei. Er was een keurturnploeg die landelijke successen behaalde onder leiding van Jaap Mazereeuw en de Enkhuizerse Sien Muskee werd zelfs Nederlands kampioen. Met ooit 600 leden speelde de club een belangrijke rol in het sociale leven van Enkhuizen. Erelid Jolande Knip is al ruim zestig jaar lid en haalt herinneringen op. “Ik was 2 1/2 toen ik begon en ik ben nu 66 jaar. Ik heb al heel wat speldjes gekregen in de loop der jaren”, lacht ze. Ze zal wel sportieve ouders hebben gehad die haar als tweejarige op gym deden? “Nee joh, als de gymleraar een kleintje zag dan zei die gewoon ‘die moest maar eens op gym komen’. En dat gebeurde dan ook. Zo ging dat vroeger.”

Bollenpellen om kas te spekken

Ook voor Knip had Vek-Wik een belangrijke sociale functie. “Ik zat meer in de gymzaal dan ergens anders. Het gymmen heeft me echt gegrepen en het turnen ging me redelijk goed af. Ik deed ook altijd mee aan wedstrijden. De uitvoeringen vond ik schitterend. Vroeger was dat nog in de Munt, de oude bioscoop. We deden heel veel gezellige dingen met elkaar. Tegen kersttijd hadden we een oliebollenkraam waarin ik meehielp. Ophalen van oud papier bij leden, maar ook het bollenpellen bij Piet Bakker om de kas te spekken, was altijd heel gezellig. Later hielp ik met de kleuters mee en ben ik les gaan geven. Ik heb zelfs jarenlang in het bestuur gezeten.”

Samen met Muziekkorps

Vek-Wik speelde best een belangrijke rol in de stad, zegt voorzitter Hans de Vries. “De gymnastiekvereniging organiseerde zelfs samen met de Enkhuizer Harddraverijvereniging en het Stedelijk Muziekkorps één keer paar jaar een sportdag. Deze werd in de loop der jaren enorm populair bij inwoners van heel West-Friesland.”

Fysiotherapeuten

Al een aantal jaren ligt het ledenaantal op zo’n 270 leden. Een aantal ouderen haakten door corona helaas af, volgens de voorzitter, maar Vek-Wik is wel in beweging en vernieuwt zich met activiteiten voor jongeren zoals freerunning, springen, ouder-kind gym en het recreatief turnen voor jongen en meisjes van 6 t/m 10 jaar. In september vorig jaar startte Vek-Wik met Special Gym voor mensen met een verstandelijke beperking. “En als de coronaperikelen het toelaten starten we straks met recreatief gymmen en teen-fit voor meisjes ouder dan 11 jaar. We zitten weer in de lift en hebben veel nieuwe leden erbij gekregen, waaronder flink wat jongeren.”

Inclusie staat voorop

Vek-Wik wil nog steeds een belangrijke rol spelen in het sociale leven van mensen. Inclusie staat bij ons voorop, zegt De Vries. “Iedereen moet kunnen sporten en gymmen vinden wij. Binnenkort willen we starten met gym voor mensen met een fysieke beperking. En dat is ook voor mensen buiten Enkhuizen, want er zijn verder geen gymverenigingen die dit organiseren. We zien bij mensen met een verstandelijke beperking hoe geweldig leuk het is dat er een zinvolle activiteit voor hen is.” We hebben zelfs de samenwerking met Fysiocentrum Enkhuizen opgezocht. Welke beweging moet je juist wel doen en welke kun je beter laten.”

Wedstrijd

Ook het wedstrijdelement komt terug wat De Vries en Knip betreft. “Veel mensen gymmen voor de lol en dat blijft ook het belangrijkste, maar er zijn ook mensen die een wedstrijdmentaliteit hebben. We gaan nu kijken of er animo is voor gymmen met een uitdaging.”

Ouderwets imago

De Vries rekent af met het ouderwetse imago van gymnastiek. “Er is veel concurrentie van hele leuke sporten. Sinds we zijn gestart met freerunnen hebben we een gigantisch toeloop onder jongeren. Ook de ouderen weten het ledenaantal op peil te houden. Ook de ouderen weten het ledental op peil te houden. Steeds meer ouderen zien het nut. Ook mensen van in de tachtig doen bij ons lekker mee!”

BIj VekWik staat plezier en sportiviteit voorop.
Vek-Wik staat voor Vlugheid en kracht en Willen is kunnen.