Enkhuizer Gerrit Harlaar overleden

Algemeen
Met zijn financiële kennis was Gerrit Harlaar van grote betekenis voor Enkhuizer verenigingen.
Met zijn financiële kennis was Gerrit Harlaar van grote betekenis voor Enkhuizer verenigingen. Foto: Annemarie Wolkers-Ven

De Enkhuizer Gerrit Harlaar is op 76-jarige leeftijd overleden. Harlaar ontving vorig jaar juni nog een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Eduard van Zuijlen waarbij hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vrijwilligerswerk voor het verenigingsleven. Gerrit Harlaar overleed 14 januari en was al enige tijd ziek.

Gerrit Harlaar was actief voor verschillende verenigingen in Enkhuizen en heeft zich in de loop van de afgelopen jaren uitzonderlijk veel beziggehouden met vrijwilligerswerk op financieel terrein. Juist zijn financiële kennis heeft hij ingezet bij diverse verenigingen en organisaties. 

Financiële kennis

Zo was hij ruim 23 jaar penningmeester van bewonersvereniging Paludanushof en vanaf 2005 heeft hij zich ingezet als penningmeester van de Drommedaris. Voorts zette hij zich onder meer in voor tennisvereniging ETC.

Drommedaris

Van 2011 tot 2015 werd het monument de Drommedaris verbouwd en was er veel overleg tussen het stichtingsbestuur en de gemeente, er werd gezocht naar mogelijkheden om alles (financieel) zo goed mogelijk te laten verlopen. in 2018 heeft hij deze functie om gezondheidsredenen neer moeten leggen.

Rijksmonument

Sinds 2011 was de heer Harlaar ook penningmeester van het bestuur van de Stichting Het Pieus Gesticht van Wijlen Dirk Cornelisz Glas, een rijksmonument bestaande uit vier woningen dat destijds bedoeld was om door ‘arme ledematen van de Gereformeerde kerk’ bewoond te worden.

Gerrit Harlaar en zijn echtgenote op de dag dat hij de koninklijke onderscheiding verkreeg.