Verkiezingen: geen controle op wie wanneer gaat stemmen gedurende drie dagen

Algemeen
Ouderwets stemmen met rode potlood.
Ouderwets stemmen met rode potlood. Foto: Stemmen.jpg

ENKHUIZEN – De Tweede Kamerverkiezingen worden woensdag 17 maart gehouden. Dit jaar kan er voor het eerst in de historische Drommedaris gestemd worden. In tegenstelling tot voorgaande verkiezingen zijn er dit jaar geen stembureaus in scholen en verzorgingshuizen. Mensen met een kwetsbare gezondheid, de zogenoemde coronarisicogroep, kunnen al op maandag 15 en dinsdag 16 maart stemmen. En iedereen mag de gebruikte rode potlood mee naar huis nemen.

Risicogroep

Wie tot de coronarisicogroep behoort, over het algemeen zijn dat de ouderen en mensen die chronisch ziek zijn, is overigens voor meerdere uitleg vatbaar: er wordt niet gecontroleerd aan de deur. Dat betekent in de praktijk dat iedereen op 15 en 16 maart zijn of haar stem kan uitbrengen.

Rode potlood mag mee naar huis

In Portugal werd bij de verkiezingen in coronatijd aan elke stemgerechtigde gevraagd een eigen potlood en desinfectant mee te nemen. Zover gaat gemeente Enkhuizen – net als Stede Broec en Drechterland – niet. Er wordt dit jaar niet gestemd per computer. Stemmen gaat op de traditionele manier, met het rode potlood en een stembiljet. Maar toch anders: iedere kiezer krijgt zijn of haar eigen rode potlood dat mee naar huis genomen mag worden. Op alle stembureaus staan desinfectiezuilen, dus men hoeft dat niet zelf van huis mee te nemen.

Stembureaus Enkhuizen & reserve stembureauleden

In Enkhuizen zijn er in totaal negen stembureaus, waarvan er vier al open zijn op de twee dagen vóór de formele verkiezingsdag van 17 maart. In Stede Broec zijn in totaal tien stembureaus en op de vervroegde verkiezingsdagen zijn er zes stembureaus open. In Drechterland zijn er in totaal elf stembureaus waarvan er op de vervroegde verkiezingsdagen zes open zijn. Per gemeente worden 75 reserve-stembureauleden achter de hand gehouden omdat bij gezondheidsklachten stembureauleden hun taak niet mogen uitoefenen.

Anderhalve meter afstand is dit jaar de regel.
Legitimatie verplicht.