Ontmoet schrijvers online met Westfriese Bibliotheken

Algemeen
Online Boekenweekprogramma in West-Friesland.
Online Boekenweekprogramma in West-Friesland. (Foto: Pixabay)

De landelijke Boekenweek is uitgesteld tot de zomer vanwege de coronamaatregelen. Maar de oorspronkelijke Boekenweek zal niet stilletjes voorbij gaan. Zowel landelijk als voor inwoners van West-Friesland is er een alternatief programma totdat de deuren van bibliotheken en boekhandels weer open kunnen voor schrijversbezoeken.

De tachtigste editie van het Boekenbal kan natuurlijk niet doorgaan. Op 5 maart wordt er wel een speciale tv-uitzending gemaakt vanuit de lege schouwburg in Amsterdam (ITA). Diverse bekende schrijvers passeren de revue om op unieke wijze samen het boek te vieren en zo krijgt iedereen in Nederland een keertje de kans om het exclusieve Boekenbal mee te vieren.

Van 8 tot en met 12 maart praat Özcan Akyol in het programma Eus’ Boekenclub (NPO2) over de liefde voor de literatuur, gepresenteerd vanuit het Burgerweeshuis in Deventer.

Workshop

Lidewijde Paris geeft op 8 maart een online Lees! Workshop bij de Westfriese Bibliotheken. Het is net als bij kunst: als je weet waar je op moet letten, wordt lezen nog veel leuker. Lidewijde geeft een spoedcursus lezen voor volwassenen en jongeren (lezen voor de lijst) en tegelijkertijd vliegen de leestips je om de oren.

De volgende schrijvers komen online voorlezen. Zij vertellen waar zij hun inspiratie vandaan halen en zullen vragen beantwoorden. Het is niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek. Om deel te nemen is het ook niet nodig om hun boeken gelezen te hebben.

29 maart om 20.00 uur: Henk van Straten

Henk van Straten heeft een veelzijdig oeuvre van romans, memoires, columns en kinderboeken. Zijn boek Wij zeggen hier geen halfbroer won de prijs voor het Beste Boek Voor Jongeren (2018). In december 2020 verscheen zijn nieuwste roman Ernest Hemingway is gecanceld, het tweede deel van zijn witte-mannen-trilogie over de wankele positie van de hedendaagse man.

19 april om 20.00 uur: Suzanna Jansen

Haar bekendste boek is Het Pauperparadijs over de het leven in de Drentse Veenkoloniën. Voor haar boeken grijpt ze waargebeurde verhalen aan. Met haar journalistieke achtergrond doet ze uitvoerig onderzoek, maar ze weet de droge feiten te presenteren als een historische roman. De maakbaarheid van ambities en dromen komen vaak terug als thema. In 2019 verscheen haar boek Waël, waarin ze het aangrijpende verhaal van een jonge Syrische vluchteling zo goed mogelijk in zijn eigen woorden overbrengt.

24 mei om 20.00 uur: Raoul de Jong

Terwijl de interesse voor het boek Wij Slaven Van Suriname van Anton de Kom aanwakkerde in Nederland, schreef Raoul de Jong Jaguarman. Zijn zoektocht naar zijn roots in Suriname werd een zoektocht naar de helden van Suriname, het hoofdstuk in onze koloniale geschiedenis waar we de afgelopen tijd steeds meer van willen weten. Jaguarman staat op de onlangs gepubliceerde longlist voor de Libris Literatuurprijs.

21 juni om 20.00 uur: Anne van den Dool

Op jonge leeftijd heeft deze auteur, tekstschrijver en culturele journalist een CV waar je U tegen zegt. Ze ademt liefde voor boeken lezen, schrijven en cultuur en weet dit als geen ander over te brengen op jongeren en volwassenen. In 2020 verscheen haar tweede roman, Vluchthaven, over een zoektocht naar geluk en de fragiele kunst van het achterblijven.

Aanmelden voor gratis deelname en voor meer informatie zie: westfriesebibliotheken.nl/voorwoord.