Aanpak bodem speeltuinen Nassaustraat en Nanne Sluisstraat

Algemeen
Ook op De Bult was de bodem verontreinigd met onder andere lood.
Ook op De Bult was de bodem verontreinigd met onder andere lood. Foto: J.T.Bruyn

ENKHUIZEN - Vanaf 1 maart starten de werkzaamheden om de door lood vervuilde grond van de speeltuinen bij de Nassaustraat en de Nanne Sluisstraat in Enkhuizen te vernieuwen. Bij bodemonderzoek in 2019 naar ruim 370 speelplekken in West-Friesland bleken er in slechts twee speeltuinen teveel lood in de grond te zitten: de speeltuinen bij de Nassaustraat en Nanne Sluisstraat. Sindsdien gelden er veiligheidsvoorschriften als handen wassen na het spelen en voorkomen dat kinderen het gras in de mond nemen.

Uitvoering van het werk

De werkzaamheden beginnen begin maart in de speeltuin bij de Nassaustraat. Eind maart worden de speeltoestellen bij de Nanne Sluisstraat tijdelijk weggehaald. In totaal nemen de werkzaamheden twee maanden in beslag. Naar verwachting worden de speeltoestellen begin mei 2021 teruggeplaatst. Dit kost tijd omdat het gras voldoende gegroeid moet zijn.

Afsluiting speelterrein

Het speelterrein aan de Nassaustraat is niet toegankelijk vanaf 1 maart en het speelterrein aan de Nannesluisstraat is niet toegankelijk vanaf 23 maart. De vervuilde grond wordt met een kraan ontgraven, daarna wordt schone grond aangebracht. De vervuilde grond en de schone grond wordt met vrachtwagens af- en aangevoerd. Op de locatie aan de Nannesluisstraat komt een keet en een kleed-/wasgelegenheid te staan.

BouwApp: voor alle vragen

Via de BouwApp (voor mobiele telefoons) kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de uitvoering van het werk. Ook kunnen mensen via deze app direct een vraag of opmerking sturen naar de uitvoerder van de werkzaamheden GP Groot Sloopwerken en Saneringen of een verzoek of klacht indienen.

Onderzoek lood kinderspeelplekken West-Friesland

In 2019 zijn ruim 370 speelplekken in West-Friesland onderzocht op lood in de bodem. Bij 29 speelplekken is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen. Slechts twee speelplekken hadden teveel lood in de bodem.

Situatie Enkhuizen

In Enkhuizen zijn in totaal 41 locaties onderzocht. Op 28 locaties is de kwaliteit voldoende (loodgehalte tussen 0 en de 100 mg/kg). Op elf locaties werd een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen (gemiddeld loodgehalte van 100 tot 390 mg/kg). Op één locatie was de hoeveelheid lood te hoog (gemiddeld loodgehalte hoger dan 390 mg/kg). Dit betreft de openbare speelplaats aan de Nassaustraat (Bolwerk). De openbare speelplaats aan de Nanne Sluisstraat (langs vesting en bolwerk) heeft gemiddeld een beperkte hoeveelheid lood in de bodem, maar bij enkele grondboringen is wel een te hoog loodgehalte gemeten.

Nader bodemonderzoek

Tot de bodemsanering was het voor kinderen nog steeds veilig om gebruik te maken van deze speelplaats zolang ouders rekening houden met veiligheidsvoorschriften als handen wassen van de kinderen na het spelen en het voorkomen van inname/opeten van grond. De speeltuinen hoefden niet gesloten te worden