Symposium Toekomst Bruine Vloot

Algemeen
De bruine vloot zit in zwaar weer en wordt in haar voortbestaan bedreigd.
De bruine vloot zit in zwaar weer en wordt in haar voortbestaan bedreigd. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Het online symposium Toekomst van de bruine vloot vindt donderdag 4 maart plaats vanuit het Zuiderzeemuseum. Van 15.00 tot 17.00 uur. “Het varend erfgoed staat onder druk”, zei Paul van Ommen, directeur brancheorganisatie BBZ gevestigd in Enkhuizen, eerder al in weekblad De Drom.

Het symposium wordt georganiseerd in opdracht van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten, de Vereniging van Waddenzeegemeenten en de BBZ. Sinds corona is er veel belangstelling voor de unieke Nederlandse historische vloot. De beeldbepalende schepen en de enorme omvang van de vloot werd decennia lang als een vanzelfsprekend gegeven beschouwd.

Maritieme geschiedenis Enkhuizen

De schepen liggen overal in Nederland, bezeilen alle wateren en brengen miljoenen mensen in contact met de Nederlandse maritieme geschiedenis. Corona heeft laten zien dat de vloot kwetsbaar is en de aanwezigheid van de schepen niet zo vanzelfsprekend. “Het varend erfgoed staat onderdruk”, zei Paul van Ommen, directeur van brancheorganisatie BBZ, gevestigd in Enkhuizen, eerder al in De Drom.

Varend erfgoed

Er ontstonden al snel verschillende overheidsinitiatieven voor de korte en lange termijn, allemaal erop gericht om de vloot te behouden, de positie van het varend erfgoed te verstevigen en de banden met de maatschappij aan te halen. Voor sommige overheden ligt het belang meer bij de bottervloot, voor anderen meer bij de chartervloot. Het gezamenlijk belang is het behoud van het varend erfgoed. Op het symposium van 4 maart gaan de deelnemers de belangrijkste initiatieven delen en bespreken.