Actiedag horeca: in Enkhuizen blijft het rustig

Algemeen
Horeca in Enkhuizen: leeg terras in het zonnetje tijdens protest tegen horecasluiting.
Horeca in Enkhuizen: leeg terras in het zonnetje tijdens protest tegen horecasluiting. Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN – Een rondje langs de  horeca in Enkhuizen laat zien dat de Enkhuizense horeca geen gehoor geeft aan de landelijke oproep om de terrassen te openen uit protest tegen de strenge coronamaatregelen. Alleen bij Die Port van Cleve aan de Dijk staan de stoelen en tafels weer op het terras. “Dat is toeval”, lacht Johan Meester van Die Port van Cleve. “We hebben gewacht op het mooie weer, maar je mag het zien als dat we de actie steunen.”

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren tijdens de coronapandemie, horeca gelegenheden met terrassen konden in 2020 nog de terrassen openen en waar mogelijk ook tijdelijk flink uitbreiden om toch nog omzet te kunnen draaien. Later ging alles compleet dicht. 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voeren vandaag actie en openen de terrassen uit protest. Het zijn veelal dezelfde horecaondernemers die ook begin januari actie wilden voeren tegen de maatregelen.

KHN is van mening dat de terrassen in Nederland gewoon open kunnen. “Juist de horeca is goed ingespeeld op de 1.5 meter maatregelen en kunnen dit ook ook prima handhaven, beter dan wat je bij afhaalketens ziet waar men dan bij elkaar gaat zitten om het bestelde op te eten of te drinken”, aldus KHN.

Geen open terrassen in Enkhuizen

De horeca in de gemeente Enkhuizen, en ook in de rest van West-Friesland blijft gesloten.  Enkel op een paar horecagelegenheden in de gemeente Schagen na is de demonstratiebereidheid laag in de kop van Noord-Holland.

Ingrijpen

Afgelopen woensdag liet het kabinet nog weten geen voorstander te zijn van de acties bij deze groep KHN-leden. Het kabinet laat het ook aan de lokale overheden over of zij wel of niet gaan ingrijpen mocht een horecaondernemer wel zijn terrassen opengooien.