Tweede kans voor Meiden van de Wit

Algemeen
Schoonzussen Margreet en Julie de Wit voor hun nieuwe pand.
Schoonzussen Margreet en Julie de Wit voor hun nieuwe pand. Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN - Binnen een paar maanden zijn ze voor de tweede keer open. Meiden van de Wit had al veel voorraad ingekocht en nét de stickers op de ramen geplakt toen het bericht kwam dat Meiden van de Wit helemaal niet van start mocht in Westerstraat 144. Ze krijgen een tweede kans op Westerstraat 60.

Geen winkelbestemming, toch gingen ze eind november open en sloten ook al snel weer vanwege de coronamaatregelen. Margreet de Wit: “Het waren tweeënhalf fantastische weken.” Nu zijn ze inmiddels volledig geïnstalleerd in hun nieuwe pand: Westerstraat 60 is hun echte plek.

Toch niet in ‘kannen en kruiken’

Al jaren liepen schoonzussen Margreet (37) en Julie (32) de Wit met het idee van een eigen bedrijf. De ouders en oom en tante van Margreet hebben een witgoedzaak in de Westerstraat en Julie heeft een golfshop bij golfbaan Regthuys in Winkel opgezet en gerund. Ze dachten lang na over een combinatie van horeca en winkel waar alles te koop was. “Een soort miniwarenhuis.”

Conceptstore

Het werd een kinder- en lifestyle winkel. “Een conceptstore met veel spullen voor de baby van babykleding tot aanverwante artikelen van doekjes, rammelaars en speentjes tot speelgoed van nul tot tien jaar met lifestyle artikelen voor volwassenen, van verzorgingsproducten tot kaarsen en cadeaus.”

Gedoogbeleid gemeente Enkhuizen

Het is een hip ogende winkel geworden, middenin het centrum. Hun opening had nogal wat voeten in de aarde. Margreet: “We hadden er heel lang naartoe geleefd. Westerstraat 144 was voor onze een prachtige plek op een goede locatie vlakbij een verloskundige praktijk. We waren er helemaal klaar voor en het leek allemaal in kannen en kruiken totdat we hoorden dat er geen winkelbestemming op het pand zat. We konden een procedure starten om het bestemmingsplan te wijzigen, maar dan wordt het een juridische zaak en dat duurt lang. De gemeente gedoogde ons tot 1 maart en we besloten op zoek te gaan naar een alternatief pand.”

Tegenslag

De tegenslag heeft veel energie gekost, maar bij de pakken neerzitten deden ze niet. “We waren natuurlijk heel teleurgesteld, maar dit is ook een fantastisch leuke plek middenin het kernwinkelgebied tussen andere mooie winkels.” www.meidenvandewit.nl.