Wil Cordes ‘Ik schilder met liefde voor een goed doel’

Algemeen
Wil Cordes bij een van zijn schilderijen.
Wil Cordes bij een van zijn schilderijen. Foto: Renate Nederbergh

ENKHUIZEN - Autodidact en leraar Duits Wil Cordes (83) is geen onbekende in Enkhuizen. Hij dicht en schildert al vele jaren en regelmatig treedt hij naar buiten met zijn kunst. Zijn eerste expositie was in 1981. “Veertig succesvolle jaren en een zak vol geld voor kinderen in nood.”

Door Irene Hemels

‘Als je schildert, ervaar je de stilte’

Wil Cordes leeft geïsoleerd, zijn leeftijd in combinatie met de angst voor het coronavirus laten niet anders toe. Maar eenzaam oogt hij allerminst, en hij vertelt graag over zijn liefde voor het schilderen. De oplettende Enkhuizer weet dat hij sinds een aantal jaar een eigen etalage met schilderijen vult in de Vijzelstraat 56 (‘Mijn galerietje’) tegenover de kantoorboekhandel. 

IJzerwarenhandel Provak

Het pand is van de inmiddels overleden Pedo de Wit die, samen met zijn vrouw Marian, de Provak-winkel in de Westerstraat leidde. De ijzerwarenhandel verdween tien jaar geleden na 69 jaar uit de binnenstad. Cordes: “Ik ben hen heel dankbaar. Ik hoef er niets voor te betalen. Ik schilder voor een goed doel en zelfs ’s avonds brandt er licht in de etalage. ‘Je gaat je gang maar. Dat is mijn bijdrage’, zei hij altijd.”

Schilderen doet Cordes al jaren. “Als je schildert, ervaar je de stilte. Ware stilte is wat we vrezen, las ik onlangs. Daar lijkt het weleens op. In iedere zak een smartphone. Ieder z’n keus hoor! Ik zoek de stilte juist. Bij een tube olieverf, maar die vind je natuurlijk niet alleen bij olieverf.

Ernst Daniel Smid

Ook de klassieke muziek bekoort hem. Als bariton heeft hij regelmatig links en rechts opgetreden. “Zelfs in het tv-programma van Ernst Daniel Smid, Una Voce Particulare. Maar ook veel benefietconcerten en een van de toppunten was een optreden in Opera Pietje, het radioprogramma bij RTV Noord-Holland.”

Stilte en olieverf

Cordes is onder meer lid van SenArt, senioren die kunst maken. Ook zijn vrouw schildert, zij is lid van de Paulus Potter Kunstkring. Met corona komt er van exposeren helemaal niets. Schilderen kan gelukkig wel. Met de jaren bouwen de herinneringen zich op. Zo bewaart hij een bijzondere herinnering aan verzetsstrijder Truus Menger die in Haarlem een expositie van hem opende.

Nieuwe fiets

Bijzonder van Cordes is dat de verdiensten van zijn schilderijen allemaal naar goede doelen gaan en daarbij staan kinderdoelen met stip op nummer 1. “Ik heb nooit een cent in mijn zak gestoken. Bij mij weet je dat het geld altijd naar een goed doel gaat, zoals UNICEF, Kinderen in Nood, Artsen zonder Grenzen en KWF. Hoogstens haal ik de onkosten eraf, voor linnen, lijsten, verf en kwasten. Ik wil niet hebben dat iemand zegt: hij rijdt op een nieuwe fiets van mij.”

Verdiensten van schilderijen gaan naar goede doel

De laatste tijd mogen mensen zelf bepalen waar het geld naartoe gaat. Het moet wel een doel zijn waar kinderen beter van worden, zegt Cordes. “Een echte man is de vader van ieder kind, luidt een spreuk van de oude indianen.”

Kinderen raken me

Save the Children, SOS Kinderdorpen, Unicef, Amref Flying doctors, Lilianefonds. Goede doelenzijn er genoeg. “Ik heb jarenlang in het onderwijs gewerkt en dan moet je van kinderen houden. Als je niet van kinderen houdt, moet je het onderwijs niet ingaan. Er is zoveel kinderleed. Ik vraag me vaak af hoe zullen kinderen wel niet denken over de wereld. Dat zal niet al te positief zijn. Kinderarbeid, kindersoldaten, kindermisbruik. Kinderleed vind ik vreselijk om te zien. Dat raakt me echt. Ik heb zelf twee kinderen en vier kleindochters. Je wilt dat het toch goed met ze gaat.”

Kinderen staan met stip op nummer 1 bij Cordes

Cordes heeft inmiddels 46 schilderijen verkocht via de Vijzelstraat. Zijn schilderijen vonden de weg naar binnen- en buitenland en een zeegezicht hangt zelfs in de Verenigde Staten. Drie schilderijen doneerde hij: een hangt er in het Stiltecentrum van de begraafplaats, een in het parochiecentrum van de RK Kerk en een in het Waaggebouw.

Olieverf

De schilderijen kosten 275 euro per stuk, waarvan er minstens 200 euro naar een goed doel gaat. Hoewel het in deze coronapandemie lastig is, is het toch leuk als het Cordes lukt om in totaal vijftig schilderijen verkocht te krijgen: tienduizend euro voor een goed doel is toch een mooi streefbedrag! Wie een olieverfschilderij wil kopen, vindt zijn contactgegevens in de etalage aan de Vijzelstraat.

Een gedicht van Wil Cordes:

Dijkwandeling

Golven dragen witte kronen

zwermen vogels haasten zich

het schemert al

de wind wil maar niet wijken

nog eventjes, dan straalt ‘De Ven’

en wint de nacht het van de dag

de vogels zullen dan wel thuis zijn hoop ik.

(De Ven is de vuurtoren bij Andijk)