Oproep burgemeester Van Zuijlen slaat geen deuk in pakje boter

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Annemarie Wolkers-Ven)

ENKHUIZEN - Demissionair Minister Grapperhaus zegt het zojuist nog maar eens voorafgaand aan het burgemeestersoverleg van vanmiddag: “De situatie is er epidemiologisch niet naar dat we het verantwoord kunnen doen.” Veel burgemeesters vragen om heropening van de terrassen. Oók burgemeester Van Zuijlen van Enkhuizen. “In dit mooie stadje met zijn ruime terrassen maar kleine openbare ruimte is een weekend met mooi weer en gesloten terrassen een schrikbeeld.”

Op de oproep van Van Zuijlen om de terrassen te openen wordt door inwoners van Enkhuizen positief geregaeerd. Van Zuijlen maakt zich zorgen om het handhaven van de 1,5 meter maatregel. “Ik vrees dat we overspoeld zullen worden door dagjesmensen en als die niet op het 1,5-meter-terras kunnen plaatsnemen, gaat groepsvorming plaatsvinden aan de kades. Kortom: uitstel heropening terrassen is hier vragen om meer besmettingen in plaats van minder.”

Vertrouwen in de horeca

Tot nu toe heeft hij zich verre gehouden van de discussies over welke sector het eerst aan de beurt zou moeten zijn bij versoepeling van de coronamaatregelen. “Dat is politiek. Nu gaat het echter om het doel van de corona-maatregelen zelf, namelijk terugdringen van het aantal besmettingen. Mijn overtuiging is dat bij mooi weer het middel (gesloten terrassen en dus groepsvorming en ongecontroleerde besmettingen) erger is dan de kwaal (besmettingen via terrassen). In Enkhuizen hebben de horeca-ondernemers in het afgelopen jaar aangetoond om heel goed de 1,5-mtr op hun terrassen te kunnen handhaven. Het college van B&W vertrouwt hun die rol voor dit jaar van harte weer toe,” schrijft hij op Facebook.