Lancering ‘eigen ‘ Zuiderzeebier door ZZM

Algemeen
'Eigen' Zuiderzeebieren in Enkhuizen, introductie tijdens landelijke Museumweek.
'Eigen' Zuiderzeebieren in Enkhuizen, introductie tijdens landelijke Museumweek. Foto: Kaj ter Borgh

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum heeft twee Zuiderzeebieren laten brouwen in samenwerking met twee bierbrouwers rond het IJsselmeer. Beide bieren zijn geïnspireerd op de Zuiderzeegeschiedenis. Het Zuiderzeemuseum wil met dit bierproject microbrouwerijen rond het IJsselmeer inspireren tot het ontwikkelen van een uniek Zuiderzeebier. Van 15 tot en met 25 april zijn de smaken van Zeebodem Saison en Suker Surep Dubbel te proeven via de webshop van het museum. De feestelijke introductie van het bier wordt afgetopt met een pubquiz zondag 25 april om 16.30 uur.

Introductie bier met Must See Pubquiz

Samen met de bierborrelbox zijn de bieren verkrijgbaar exclusief verkrijgbaar bij de webshop van het museum. Op zondagmiddag 25 april wordt de introductie van het Zuiderzeebier feestelijk gevierd met de gratis online Must See Pubquiz. Ter ere van de tentoonstelling Must See organiseert het Zuiderzeemuseum op zondag 25 april vanaf 16.30 uur de gratis online Must See Pubquiz.

Clipper de Bontekoe

Deelnemers kunnen hun kennis testen over Nederland en de iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland, zoals tulpen, molens en kaas. Daarnaast maken ze kans op leuke prijzen, met als hoofdprijs een arrangement voor vier personen op tweemastclipper de Bontekoe, inclusief vaartocht, overnachting, ontbijt en diner; dit schip maakt onderdeel uit van Nederlands varend erfgoed. Aanmelden voor de Must See pubquiz kan via de website van het Zuiderzeemuseum.

Zuiderzeegeschiedenis proefbaar

Het museum werkte voor de twee nieuwe smaken samen met het Brouwdok uit Harlingen en Brouwerij Stijl uit Almere. Het concept is afkomstig van Foodcurators; zij stelde vier inspiratiekisten samen rondom de thema’s schaarste, smaken, functionaliteit en het veranderende landschap. Ieder thema is vertaald naar concrete aanknopingspunten, waarmee steeds een ander onderdeel van de Zuiderzeegeschiedenis proefbaar kan worden gemaakt.          

Zuiderzeegerecht Bakkersverdriet

Brouwerij Stijl uit Almere heeft zich laten inspireren door landbouwproducten uit de Flevopolder, de zeebodem van de voormalige Zuiderzee. In dit saison bier zijn wortelen en bieten verwerkt. Ook maakt het bier slim gebruik van een reststroom: brood dat niet meer verkocht kan worden, wordt gebruikt in dit bier. Net zoals het oude Zuiderzeegerecht ‘bakkersverdriet’, waarin ook oud brood werd gebruikt. Dit resulteert in een fris, droog en dorstlessend bier.

Suker Surep Dubbel 

Het Brouwdok uit Harlingen gebruikte een veelvoorkomend ingrediënt dat in verschillende streekgerechten werd gebruikt om de dagelijkse kost meer smaak te geven: stroop. In combinatie met verschillende specerijen zoals nootmuskaat, steranijs en kaneel, resulteert dit in een kruidig en dorstlessend bier: een moderne versie van een schippersdrankje.

Bierborrelbox

Om de Zeebodem Saison en Suker Surep Dubbel zelf te proeven of cadeau te doen, is de bierborrelbox online te bestellen. De box is gevuld met een Suker surep dubbel bier (33 cl), Zeebodem Saison bier (33 cl), Schuitje Zuiderzeekaas, Friese turfgerookte droge worst, Zaanse mosterd en Boerderijchips. De prijs hiervoor bedraagt 27,50 euro inclusief verzendkosten. De boxen zijn verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Over Foodcurators

Deze design studio – in 2012 opgericht door Digna Kosse en Lucas Mullié, professionals op het gebied van ontwerpen én koken - is actief op het snijvlak van voedsel en design. Gedreven door een fascinatie voor zowel industriële als ambachtelijke voedselproductie speelt ook de relatie tussen tijd en voedsel een belangrijke rol in hun werk.