Kuchschermen horeca advies van Rijksoverheid

Algemeen
Afsluiting Melkmarkt onnodig zeggen bewoners. Er is een alternatief.
Afsluiting Melkmarkt onnodig zeggen bewoners. Er is een alternatief. Foto: archief

ENKHUIZEN - Vanaf 1 juli zijn kuchschermen op buitenterrassen in de horeca toegestaan. Er geldt in dat geval geen regel om 1.5 meter afstand te houden voor de personen die zich aan weerszijde van de schermen bevinden, luidt de instructie van de Rijksoverheid. Door het plaatsen van spatschermen hoeft de Melkmarkt dus niet te worden afgesloten, zegt Jaap de Munnik, bewoner van ‘t Suud.

De Munnik: “Daarmee zijn de leden van de gemeenteraad en de burgers door het college van B & W verkeerd geï nformeerd. De gemeente zegt dat het nodig is vanwege de 1.5 meter maatregel tussen mensen. Het is ronduit slecht dat het college van B&W het beleid van de Rijksoverheid met opzet terzijde schuift om de Melkmarkt te kunnen afsluiten. Ik hoop dat dat afsluiting van de Melkmarkt van tafel gaat en het college met de ondernemers aan de Melkmarkr in gesprek gaat over het plaatsen van spatschermen.”

Horeca blij met verbreding

Timo van der Heide van pizzeria Bellavita aan de Melkmarkt is blij met de verbreding van de terrassen, vertelde hij aan NH Nieuws. “Bij de groothandel zijn spatschermen namelijk erg duur. Als we gebruik maken van spatschermen gaan we die waarschijnlijk zelf knutselen. Het zijn moeilijke tijden dus alles moet zo goedkoop mogelijk.”

Bezwaar tegen verbreding

Jaap de Munnik is tegen sluiting van de Melkmarkt: dat zorgt volgens hem en andere bewoners voor opstoppingen en zwaar verkeer door andere, kleine straten in het centrum. Hij gaat in bezwaar bij de beroepsrechter tegen het besluit van de gemeente.

Vrachtwagens lopen vast in smalle straten van 't Suud.