Veilig zwemmen in open water in West-Friesland

Algemeen
Kijk op www.zwemwater.nl waar je veilig in open water kan zwemmen.
Kijk op www.zwemwater.nl waar je veilig in open water kan zwemmen. (Foto: Shutterstock)

Het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater startte zaterdag 1 mei. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond.

In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar iedereen veilig kan zwemmen. Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties. Kijk op www.zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Zie vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn en kies dan een andere locatie.

Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten. Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze plekken worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterplaatsen zijn opgenomen op www.zwemwater.nl. De zwemwaterlocatie zelf is te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Risico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tot 1 oktober de waterkwaliteit. Dat doet zij in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s bovenstaande website. Zwemvaardig Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent. Meer informatie op de webiste en Twitter meldt de negatieve zwemadviezen en zwemverboden.