Held van Enkhuizen in het zonnetje gezet

Algemeen
Daans enthousiasme is aanstekelijk.
Daans enthousiasme is aanstekelijk. Foto: Aangeleverd

ENKHUIZEN - ‘Ik weet wel iemand die ik in het zonnetje wil zetten’, dacht Hans de Vries, bij het lezen van de oproep in De Drom om mensen aan te melden voor sportheld. Hij nomineerde Daan Schouten (21) uit Enkhuizen en hoorde er vervolgens niets meer van. We konden immers niet iedereen uitkiezen! Dat Daan een held is, is wel zeker. Hierbij de held van Enkhuizen. “Je ziet hem genieten.”

Daan is al ruim een half jaar onbetwiste enthousiasteling tijdens Special Gym, de wekelijkse gymnastiekles op zaterdag voor mensen met een verstandelijke en fysieke beperking. Hans de Vries: “Daan was de eerste van de groep en doet nog steeds enthousiast mee. Ik mag de stoel duwen op het gras. Hij is voor mij een held ook al valt hij niet onder het NOC/NSF en zal hij niet afgevaardigd worden naar de paralympische spelen. Vanwege zijn enthousiasme, blijdschap en doorzettingsvermogen is hij voor mij een echte held.”

Vooruitgang met sport

De Vries: “Toen Daan bij ons kwam, gaf zijn moeder te kennen dat hij gek is op basketbal. In de gymzaal van de Bonte Veer hangen de baskets voor hem te hoog. We hebben nieuwe baskets op goede hoogte gehangen zodat hij ook kan scoren. Echt gooien is voor hem lastig. De bal ligt bijna op de ring, hij hoeft de bal alleen maar een zetje te geven, en als ‘ie dan scoort, is hij door het dolle heen. Die vrolijkheid en enthousiasme heeft hij altijd, maar je ziet ook dat hij beter gaat gooien, op zijn niveau. In het begin duwde hij een beetje, maar nu werkt hij vanuit zijn nek. Echt een verbetering.”

‘Niet prestatie, maar plezier staat voorop’

Niet de prestatie staat bij ons voorop, maar het plezier in sporten, zegt De Vries. “Dat zie je wel terug bij Daan. Hij straalt plezier uit. Hij is ook gek op muziek, dat vindt hij geweldig. Hij is zo enthousiast! Hij kan niet praten, maar hij maakt geluiden en je ziet hem bewegen. Zijn enthousiasme heeft effect op de hele groep. Hij motiveert daarmee anderen. Ook de lesgevers.”

Special Gym

Special Gym van Vek-Wik heeft tien leden met een verstandelijke en fysieke beperking. Deelnemers komen uit Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Andijk.

Meer informatie bij www.vekwik.nl.

Afbeelding