Vintage winkel openen in coronatijd

Algemeen
Tilly en Eddy in hun vintagewinkel: De winkel is van Tilly, maar eigenlijk doen ze het met z’n tweeën.
Tilly en Eddy in hun vintagewinkel: De winkel is van Tilly, maar eigenlijk doen ze het met z’n tweeën. Foto: Aangeleverd

WIJDENES - Corona of niet, Tilly Singer start een winkel in de vroegere supermarkt van Wijdenes. Op donderdag 6 mei opent de vintagewinkel met inachtneming van de coronamaatregelen. Gepimpte meubelen, cadeautjes, woonaccessoires, tweedehands kleding en natuurlijk kunst van eigen hand. “We hopen weer wat leven terug te brengen in het dorp.”

Tilly: “Ik ben een echte Wijdenesser, woon hier al m’n hele leven. Mijn levenspartner Eddy woont er intussen ook al dertig jaar. De gelegenheid deed zich voor om de voormalige supermarkt te kunnen kopen en zo kreeg ik de kans om een winkel te starten in mijn geboortedorp.”

Eetcafé en landbouwmachines 

Eddy de Boer: “Het café naast onze winkel stond leeg en te koop. Gelukkig is dat ook verkocht en wordt het weer eetcafé, dus komt er van meerdere kanten wat reuring in Wijdenes. De andere winkels zijn allemaal verdwenen op één na. Er is alleen nog een zaak waar je onder andere terechtkunt voor reparaties aan landbouwmachines en fietsen. Met onze winkel hopen we weer wat leven terug te brengen in het dorp. Dat horen we ook van de mensen om ons heen. Men vindt het leuk dat er weer een échte winkel terug komt.”

Creatieve geest

Tilly: “Ik heb meer dan dertig jaar in de mode gewerkt en mijn droom was altijd een eigen winkel. Ik verkoop vooral gebruikte artikelen, waaronder ook tweedehands merkkleding. Daar is momenteel een run op. Dat zie je nu vooral in de grote steden. Mensen zijn toch wat bewuster bezig tegenwoordig. Niet alles hoeft meer nieuw te zijn. Van merkkleding is de kwaliteit zo goed, dat verslijt je niet, maar na het gedragen te hebben raak je erop uitgekeken.”

In plaats van het in een kledingcontainer te doen, kunnen mensen hun kleding bij Tilly in consignatie aanbieden en een tweede leven geven. “Dat geldt ook voor meubels en woonaccessoires. Wij hebben de creatieve geest én de handigheid om dingen op te kunnen knappen en mooi te maken. Dat is onze kracht, daarin zijn we beiden goed. Hierdoor hebben we voor iedere leeftijd en elke smaak wel iets te bieden.”

Goed doel Wijdenes

Tilly en Eddy zetten zich in voor een goed doel. Zij schenken en verschepen aangeboden kleding naar Gambia. “Daar wordt het door twee, voor ons bekende, Gambianen aan de lokale bevolking verkocht. Met het daarmee verdiende geld wordt een gehele compound voorzien van eten, ook kan er schoolgeld voor de kinderen van betaald worden.”

De winkel is van Tilly, maar eigenlijk doen ze het met z’n tweeën. Eddy: “Ik heb mijn eigen werk en daarnaast ondersteun ik waar kan. Ons kenmerk is dat we spullen verfraaien, we schuren en verven het of zetten er andere grepen op. Iedere keer verzinnen we wat anders. We doen onze best om de meubels een uniek en eigentijds uiterlijk te geven.”

Wegwerpmaatschappij

Hoewel Tilly en Eddy geen groene vogeltjes zijn, hebben ze beiden moeite met de wegwerpmaatschappij. “Dit is onze bijdrage aan verduurzaming. We hebben een hekel aan verspiling.”

Kunstenaarsatelier Wijdenes

Eerder had Tilly samen met Eddy een kunstschildersatelier in Wijdenes. Samen schilderen zij al jaren. Met hun eigen atelier De Gevlekte Vloer deden zij in het verleden mee aan de Kunstroute Drechterland en exposities waaronder in de Pancratiuskerk in Oosterblokker. Schilderijen blijven een belangrijke plek innemen. In de winkel hangen ze overal. Eddy: “Ik heb een uitbundige schilderstijl. Nieuw is dat je in opdracht je eigen portret in die stijl door mij kunt laten schilderen.”

Vint-ietz

Duidelijk geen webshop voor Tilly. Zij gaat voor een persoonlijke benadering en geeft op verzoek van de klant graag stylingadvies. Tilly: “Het is net alsof je in een museumpje loopt bij ons. Maar je loopt zeker niet in een stoffige, oubollige winkel of op een rommelmarkt. Het heeft meer weg van een woonwinkel met bijzondere items, zowel oud, gepimpt als nieuw.”

Vint-ietz bij Tilly is te vinden op de Kerkbuurt 67 1608 EL in Wijdenes en geopend van donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.vint-ietz.nl.