West-Friese bedrijventerreinen in 2040 energieneutraal

Algemeen
De kick-off van het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland.
De kick-off van het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland. (Foto: aangeleverd)

Het Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland is 12 mei jl. officieel gelanceerd tijdens een online talkshow gepresenteerd door Robert-Jan Knook. Het nieuwe loket gaat ondernemers op alle West-Friese bedrijventerreinen helpen bij de noodzakelijke energietransitie. De ambitie is groot; energieneutrale bedrijventerreinen in 2040!

Om dit mogelijk te maken investeren het West-Friese bedrijfsleven, West-Friese gemeenten, Ontwikkelingsbedrijf NHN (NHN) en de provincie Noord-Holland de komende twee jaar in totaal 250.000 euro in dit loket. Ondernemers met interesse of vragen zijn welkom voor gratis onafhankelijke informatie, deskundig advies en ondersteuning via www.duurzaamondernemersloket.nl.

Loket

Ondernemers hebben grote behoefte aan ondersteuning bij energiebesparing en alles wat verder te maken heeft met verduurzamen. Daarom bundelen de Westfriese Bedrijvengroep (WBG/WBGroen), de Energie Combinatie West-Friesland (ECWF), de Stichting Parkmanagement Hoorn en NHN hun kennis en krachten om het bedrijfsleven daarbij nog beter te ondersteunen.

Ondernemers kunnen bij het loket terecht voor:

* Onafhankelijk advies over verduurzaming op (bedrijven)terrein. Waar moet je op letten als je een partij kiest en in zonnepanelen wil investeren? Is jouw dak geschikt? Welke warmte techniek past bij het pand? Hoe zit het met subsidies?

* Ondersteuning van initiatieven op je bedrijventerrein. Bestaande en nieuwe initiatieven worden door het loket ontlast en ondersteunt in bijvoorbeeld communicatie en advies.

* Aanjagen en ondersteuning van innovaties. Zijn er nieuwe, niet traditionele kansen? Het loket verneemt deze graag en ondersteund waar nodig bij elke stap in het proces tot aan de uitvoering.

Toekomstbestendige bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen in West-Friesland zijn goed voor de werkgelegenheid van ruim 27.000 mensen, maar vragen ook veel energie door de aanwezigheid van productie, logistiek en de maakindustrie. Bedrijventerrein Hoorn 80 verbruikt zo’n 17% van het totale energieverbruik in de gemeente Hoorn. Voor een energieneutraal bedrijventerrein zijn hier dus grote stappen te maken.

Nico Meester, Projectleider Verduurzaming bedrijventerreinen NHN: “De energietransitie biedt ook kansen. Het gaat daarbij om energiebesparing, duurzame opwek, maar ook om onderlinge uitwisseling en opslag van energie. Er zullen lokale energiebedrijven ontstaan waarbij de opbrengsten binnen het gebied zullen blijven. Het Westfriese bedrijfsleven anticipeert perfect op deze ontwikkeling. Hiermee neemt het bedrijfsleven het stuur in eigen hand om de energietransitie vorm te geven. Door en voor ondernemers!”

Geldbesparing is zeker niet de belangrijkste drijfveer. “Door corona kijken veel bedrijven opnieuw naar hun bedrijfsvoering. Wij vragen dit ook te doen ten aanzien van het productie proces. Hoe kun je dit aanpassen zodat je slimmer omgaat met de energievraag. Dit maakt nieuwe innovatie mogelijk, waardoor een gezond en toekomstbestendige bedrijfsvoering ontstaat. Wij zien dit als de kans om klaar te zijn voor de toekomst,” aldus Hans Huibers, voorzitter van de nieuwe stichting energieneutrale bedrijventerreinen West-Friesland (SEWF) waaronder het loket valt.

Regionale energietransitie

Voor de provincie Noord-Holland kan het Duurzaam Ondernemersloket een belangrijke bijdrage leveren aan de opdracht van de regionale energietransitie. Ilse Zaal, gedeputeerde economie: “Ondernemers zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheidsmaatregelen en de economische voordelen ervan. De provincie wil de verduurzaming op gang houden en bedrijven aansporen én ondersteunen zodat zij besparende maatregelen gaan treffen en op een duurzame manier energie gaan opwekken. Het Duurzaam Ondernemersloket is een van de vijf projecten die wij ondersteunen. Het loket gaat niet alleen het bedrijfsleven ontzorgen, maar juist ook innovaties op het gebied van verduurzaming versnellen.“

Wethouder Harry Nederpelt ziet in het Duurzaam Ondernemersloket hét startpunt voor de West-Friese ondernemer die graag (verder) wil verduurzamen met een laagdrempelig, deskundig en onafhankelijk advies. ”Een energieneutraal West-Friesland is een van de ambities uit het Pact van Westfriesland 7.1. Energieneutrale bedrijventerreinen spelen daarin een belangrijke rol. Daarom ondersteunen de West-Friese gemeenten de stichting energieneutrale bedrijventerreinen de komende twee jaar met een financiële bijdrage.”

Nieuwe stichting

Onder de nieuwe stichting SEWF komen twee nieuwe uitvoeringsorganisaties: Duurzaam Ondernemersloket West-Friesland voor gratis onafhankelijk informatie, advies en ondersteuning en BEplus West-Friesland BV voor de uitvoering, begeleiding en zaken als collectief inkopen. Beiden opereren zonder winstoogmerk.

Meer informatie over het loket en de gehele livestream is te vinden en te bekijken via www.duurzaamondernemersloket.nl.