Enkhuizer vraagt aan rechter om opschorting afsluiting Melkmarkt

Algemeen
In april verzamelde De Munnik in korte tijd 250 handtekeningen tegen de afsluiting van de Melkmarkt.
In april verzamelde De Munnik in korte tijd 250 handtekeningen tegen de afsluiting van de Melkmarkt. Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN - De afsluiting van de Melkmarkt houdt de gemoederen nog altijd flink bezig. Enkhuizer Jaap de Munnik is naar de rechter gestapt en heeft officieel bezwaar gemaakt tegen het besluit van het college om de Melkmarkt opnieuw af te sluiten voor alle verkeer. “Het is allemaal heel spannend. Wat ik graag wil, is dat zoveel mogelijk mensen bezwaar gaan aantekenen bij de gemeente. Dit is een extra drukmiddel richting het college.”

De Munnik vindt het onbegrijpelijk dat bewoners niet zijn gehoord voordat tot deze ingrijpende maatregel werd overgegaan, zegt hij: “Onze mening is niet gevraagd, wij zijn niet betrokken als bewoners en ondernemers in de wijk Centrum-Vissersbuurt-Oosterhaven.”

Commissievergadering

Deze week sprak hij in tijdens de commissievergadering: “Als bewoners van de Vissersdijk, Venedie, Donkerstraat, Noorderweg, Dreef, Westerstraat, Driebanen, Vijzelstraat, Wegje, Karnemelksluis, Waagstraat, Spaansleger, Prinsenstraat, Dijk, Paktuinen, Breedstraat, Van Linschotenstraat, Noorder Wierdijk, Wierdijk en alle aanpalende straten zijn wij niet betrokken, gehoord of gekend in deze belangen afweging”, begon hij zijn betoog.

Zeurende burgers

Er zijn volgens hem geen verkeersmetingen geweest en hij verwijt de gemeente te handelen zonder rekening te houden met de belangen van de inwoners. “De Melkmarkt moét dicht en de zeurende burgers die krijgen een verkeersbord.”

Binnenstad

Wat is zijn belangrijkste bezwaar? “De Melkmarkt is de enige doorgaande Noord Zuid verbinding in de binnenstad. Over de Melkmarkt vinden dagelijks minimaal 4000 gemotoriseerde verkeersbewegingen plaats.” In zijn bezwaarschrift schrijft De Munnik: “Als er nu iets onveilig is geworden in Enkhuizen door de afsluiting van de Melkmarkt is dat wel de verkeersveiligheid. Gemotoriseerd verkeer baant zich nu een weg door alle kleine straatjes en weggetjes door de binnenstad om van Zuid naar Noord en vice versa te komen.”

Staatscourant

De Munnik verwcht dat het traject van bezwaarschriften indienen een langdurig proces is en is daarom ook naar de rechter gestapt. Hij wil dat de afsluiting ongedaan wordt gemaakt en ik in elk geval opgeschort wordt. De Munnik: “Het besluit is genomen op 22 april en op 28 april gepubliceerd in de Staatscourant. Na zes weken gaat de gemeente kijken hoeveel bezwaren er zijn en gaat een datum prikken voor een hoorzitting door een bezwaarcommimssie. Dat kan bij elkaar minimaal tien weken duren. De bezwaarcommissie heef een adviserende functie en geeft het college een advies. Mevrouw Heutink (de betrokken wethouder, red.) kennende legt zij dat advies naast zich neer en moet ik naar de beroepsrechter. Om alle vertraging te vermijden heb ik een verzoek ingediend bij de Rechtbank in Alkmaar en een voorlopige voorziening aangevraagd. Mijn vraag is om gedurende de bezwaarperiode de Melkmarkt open te stellen voor alle verkeer. De rechtbank deelt mijn argumentatie dat het een spoedeisend karakter heeft.”

Oproep aan bewoners

De Munnk: “Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen een bezwaarschrift gaan indienen. Daar heeft men zes weken, tot half juni, de tijd voor en dat kost niets. Een voorbeeld bezwaarschrift heb ik staan op de Facebookpagina deklaroenvanenkhuizen en kan iedereen zo downloaden. Het liefst moeten ze ook een foto of meerdere fotos uploaden op de site van de gemeente Enkhuizen. Mensen kunnen het bezwaarschrift ook gewoon aan ons vragen via deklaroenvanenkhuizen@gmail.com.”