Zuiderzeemuseum ook weer open: kijkje achter de schermen

Algemeen
Maze de Boer (r.) met zijn vader Eric de Boer uit Enkhuizen te midden van de installatie in opbouw.
Maze de Boer (r.) met zijn vader Eric de Boer uit Enkhuizen te midden van de installatie in opbouw. Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum opent vrijdag 21 mei eindelijk weer de deuren voor bezoekers. Eén van de vijftien kunstenaars en designers die in het buitenmuseum een kunstwerk maakten over Nederlandse iconen als molens, kaas, bloemen en koeien is Maze de Boer. Toen het Zuiderzeemuseum hem benaderde met de vraag of hij een installatie rond het onderwerp koeien wilde maken, vond hij dat een bizarre vraag. “Ik drink geen melk en eet ook al vijfentwintig jaar geen vlees.”

Kunstenaar Maze de Boer nam het icoon Koeien voor zijn rekening en bedacht voor de oude boerderij Baard twee installaties: een interactie symfonie getiteld Stemvee en een kinetisch kunstwerk opgebouwd uit overstromende melkbussen.

‘In deze koegang stonden vroeger 9 koeien’

De Drom sprak hem terwijl hij de laatste hand legde aan zijn installatie, die onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling Must See. De Boer: “Ik was wel verrast toen ik dit verzoek kreeg, maar het is een mooie uitdaging. Ik ben niet tegen vlees eten of melk drinken, maar denk dat je er bewust mee moet omgaan.” Het kunstwerk Stemvee is opgebouwd in de enige boerderij van het Zuiderzeemuseum waar koeien werden gemolken, legt Maze de Boer uit. “In deze koegang stonden vroeger negen koeien”, zegt hij, al De Boer al wijzend op de installatie in aanbouw.

600 koegeluiden

“Op elke plek van een koe staat straks een melkbus waar de melk eindeloos over de rand van de melkbus stroomt, als een soort fontein. Het is een knipoog naar de hoeveelheid melk die je vindt in elk product in de supermarkt. Een knipoog naar de koe die ons voorziet van melk. Die negen overstromende melkbussen leveren een magisch beeld op. In de stal ernaast hoor je straks stalgeluiden van koeien uit speakers die in de ruimte hangen. Ik heb ruim zeshonderd koegeluiden opgenomen. Wat overigens superleuk om te doen was. Ik kwam erachter dat ze heel leuk en geïnteresseerd zijn. Ik vind het belangrijk om de stem van de koe te laten horen, net als de dominee in de kerk, zodat we ons realiseren dat het een levend wezen is.”

Massaconsumptie

Het kunstwerk is een verwijzing naar de massaconsumptie, vertelt De Boer. “Groot onderdeel van de klimaatverandering is, denk ik, het exorbitante vleesgebruik van deze tijd. Ik wil niet met het vingertje wijzen, want een kunstwerk moet vooral voor iedereen interessant zijn, niet te educatief, maar mag wel tot denken zetten of vermaken.”

Vader Eric de Boer* is trots op zijn zoon: “Maze gaat zijn eigen weg en doet zijn ding. Dat hij van het kunstenaarsbestaan kan leven, vind ik wel te gek.” Dat hij dan ook nog in zíjn stad exposeert vindt hij heel bijzonder. “Ik vind het fantastisch. Absoluut. Deze installatie van Maze hóórt hier thuis. Ik ben zelf vriend van het Zuiderzeemuseum en als er vrienden met kinderen op bezoek komen, dan brengen we altijd een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Ik ken het hier goed en heb als videograaf aardig wat trouwerijen in het kerkje vastgelegd.”

‘Opgegroeid met alles proberen’’

Een handje helpen, zoals nu met de opbouw van de installatie doet hij graag. “Maze was altijd al bezig met knutselen en dingen maken. Samen hebben we weleens een speciale fiets gemaakt van een skateboard en op de middelbare school hebben we nog eens samen de verlichting gedaan voor het toneel.” Het kunstzinnige komt niet van zijn vader, maar wel het handige, aldus zijn vader: “Ik ben wel creatief in oplossingen en bedenken van dingen.” Maze: “Ik ben opgegroeid met alles proberen, alles in- en uit elkaar halen.”

*Hoewel Eric de Boer lang in Enkhuizen woonde, is hij net naar Meppel verhuisd, in de hoop binnenkort weer in Enkhuizen te wonen.

Online tickets bestellen kan hier

Het Zuiderzeemuseum is blij dat de deuren van het buitenmuseum eindelijk weer open kunnen voor bezoekers. Vanaf heden is het mogelijk een datum en starttijd te reserveren via de website van het museum. Het binnenmuseum blijft vooralsnog gesloten.