Kermis Enkhuizen gaat door!

Algemeen
Paul en Petra Botman runnen de speeltuin al jaren met heel veel plezier!
Paul en Petra Botman runnen de speeltuin al jaren met heel veel plezier! ((Foto: Barend Hoekstra))

ENKHUIZEN - Speeltuinvereniging Kindervreugde bestaat dit jaar 90 jaar en aankomende zaterdag, 19 juni, is de start van het jubileum. Normaal staat deze zaterdag in het teken van de opening van de kermis in Enkhuizen. Deze mag, ondanks de versoepelingen, helaas nog niet doorgaan. Paul Botman, voorzitter van de speeltuinvereniging: “Dit is de uitgelezen kans om toch een kermis neer te kunnen zetten en om het jubileum te vieren”.

Door Marcella Korver

De speeltuin bestaat 90 jaar, dat moet gevierd worden

Zaterdagmorgen 19 juni opent Speeltuin Kindervreugde om 10.30 uur haar poorten. De boel is versierd en in de speeltuin staat de fantastische miniatuur kermis van Enkhuizer Michel de Jong opgesteld. “Helaas, we kunnen niet in de attracties zitten, mensen mogen de attracties zelfs niet aanraken, maar alles werkt. Kinderen kunnen om de tafels heen lopen en alles van dichtij bekijken” geeft Paul aan.

De Kermis draait de gehele dag tot 17.00 uur. Daarnaast is er popcorn en suikerspin te verkrijgen.

Voor een kleine vergoeding kunnen de kinderen zich ook laten schminken. Ellen van Kampen van de Schminksalon is aanwezig van 10.30 tot 14.00. De kinderen moeten van te voren reserveren info@deschminksalon.nl. om teleurstellingen te voorkomen.

Zoals altijd is de entree voor leden gratis, niet leden betalen € 2,50 per kind, voor alle volwassen gratis.

Kleurplaten wedstrijd

Vanwege het negentig-jarig bestaan organiseert de speeltuin ook een grote kleurplaten wedstrijd verdeeld over twee categorieën. Een kleurplaat voor de hele kleintjes (1 tot 5 jaar) en voor de wat ouderen (6 tot 10 jaar).

Kim van @studio klein geluk heeft de kleurplaten ontworpen en gebaseerd op de speeltuin zelf. Het zijn dus hele unieke tekeningen. Daarnaast krijgen de kinderen bij hun kleurplaat een mooi kinderboekje uitgereikt die beschikbaar zijn gesteld door Wim Groot.

De kinderen hebben een week om de tekening in te kleuren. De kleurplaten moeten uiterlijk zaterdag 26 juni ingeleverd zijn. Met de kleurplaten wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen waaronder schminken door de Schminksalon tijdens een partijtje voor maximaal 8 personen.

Gratis ijses

Vrijwilligerscoördinator Petra Botman wordt deze week 60 jaar, speciaal hiervoor deelt zij aan alle kinderen gratis waterijsjes uit. “Omdat de 6 een omgekeerde 9 is wordt dit ook gelijk gevierd met alle bezoekende kinderen!”

Dit prachtige 90 jarige jubileum wordt in september, met het taartentuinfeest nogmaals groots gevierd.

De speeltuin zoekt nieuwe vrijwilligers

De speeltuin draait volledig op vrijwilligers. Zeven dagen in de week, zeven maanden lang. “Dat is nog een hele organisatie” zegt Petra in een interview met de redactie van de Drom.

“Om 12.00 uur komt de vrijwilliger aan. Dan wordt de vlag gehesen en gaan de luiken open. De speeltuin gaat een half uurtje later open voor de kinderen en dan onthaalt de dienstdoende vrijwilliger de bezoekende kinderen met hun begeleiders. Tijdens deze dienst wordt er koffie, thee, frisdrank, ijs, tosti’s, poffertje, panini’s en andere etenswaar verkocht. Zodra de kinderen om 17.30 uur naar huis gaan moet alles weer aan kant gemaakt worden. De kinderen zijn soms net bouwvakkers, er ligt dan meer zand buiten de zandbak dan erin, dit moet allemaal weer netjes zijn voor de volgende dag en maken de buurtkatten er geen kattenbak van!

Speeltuin Kindervreugde zoekt nieuwe vrijwilligers

De vrijwilligers maken de kinderpartijtjes tot een echt feestje met slinger, ballonnen, limonade, snoep en ijs en eventueel met een keuze uit de diverse arrangementen die te boeken zijn via de website van de speeltuin. Ook hoort de gastvrije ontvangst van de schoolreisjes tot de taak van de vrijwilligers. Kortom het is altijd een vrolijke boel bij Speeltuin Kindervreugde.

“Niet alle vrijwilligers houden zo een lange dag vol. We hebben nu twaalf vrijwilligers, sommige van hen draaien hele dagen, andere draaien een paar uurtjes mee. Eigenlijk moeten hier nog twee vrijwilligers bij. Daarnaast is het fijn als we mensen hebben die op drukke tijden bij kunnen springen. De diensten worden in overleg ingevuld op basis van een maandelijks rooster.”

“Een drukke periode is aan het begin van het seizoen, wanneer de leden hun lidmaatschapskaart op komen halen. Maar de schoolvakanties is het drukst met vakantie vierende kinderen en toeristen” gaat Paul verder.

Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligers bij de speeltuin krijgen wel een vrijwilligersvergoeding. Dit bedraagt € 5,- per uur. In totaal mag je belastingvrij € 180,- per maand verdienen als vrijwilliger. Om als vrijwilliger in aanraking te komen moet je minimaal 17 jaar oud zijn, en kun je nog tot ver na je pensioen mee doorgaan.

“Daarnaast is het hartstikke leuk werk en bouw je een leuke band op met de kinderen en begeleiders uit de buurt. De kinderen vinden het ook leuk om mee te helpen, bijvoorbeeld om de glijbaan in te waxen zodat ze weer lekker hard naar beneden glijden geeft Paul aan.

De speeltuin draaide top maanden tijdens corona!

De speeltuin heeft goed geprofiteerd van de coronaregels. Ommuurde stadsspeeltuinen gerund door vrijwilligers mochten ondanks de strenge regels eerder dit jaar al open. De speeltuin voldeed honderd procent aan deze regels waardoor zij op 28 maart hun deuren al opende. “We hebben top maanden gehad dit jaar met veel nieuwe leden. Op dit moment hebben we 550 leden, zo veel hebben we er nog nooit gehad”.

“En het zijn niet alleen mensen uit Enkhuizen die lid zijn. Ze komen ook uit omliggende dorpen in West-Friesland mede als vakantiegangers die op de camping of in het nieuwe vakantiepark zitten”.

Een dagpas bij Speeltuin Kindervreugde kost € 2,50 per kind en een jaarlidmaatschap is € 25,-voor het hele gezin.

Afbeelding
Afbeelding