Martinuscollege met 53 rondes winnaar van de Track Day

Algemeen
De winnaars van de Track Day!
De winnaars van de Track Day! (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Heuse pitstops, tenten met gereedschap en een eigen ‘crew’. Raceteams van 6 scholen hebben met zelfgebouwde elektrische kitcars vrijdag 18 juni 2021 deelgenomen aan een race challenge bij het Martinuscollege in Grootebroek. Tijdens deze Track Day, ging het om techniek, samenwerking en heel veel enthousiasme.

Winnaar

Er werd gereden met twee soorten auto’s; een kitcar en een greencar. Beide zijn als bouwpakket aangeschaft en bestaat uit een frame, aandrijving en accu’s. Ariëlle Loonstra en Etiënne Boots uit havo 5 en Reno Peerdeman en Jasper Schouten uit vmbo 4 hebben dit schooljaar de kitcar gebouwd om mee te racen. Ook de greencar die al eerder gebouwd is, werd beurtelings bestuurd. En met succes; het Martinuscollege werd met 53 rondes winnaar van deze Track Day.

Tekst gaat verder onder foto

Zes raceteams voluit op het schoolplein. (Foto: aangeleverd)

Leren van elkaar

“Een mooie kennismaking met met duurzame technologie en mobiliteit”, noemt leraar techniek Jerry Okel deze Challenge. “Het voertuig moet zo efficiënt mogelijk worden gebouwd en hierbij komen aspecten zoals wrijving, elektriciteit, mechanica, aerodynamica en ook samenwerking aan bod. Omdat elk teamlid zijn eigen expertise inbrengt, leren de leerlingen veel van elkaar”. De vier eindexamenleerlingen, die overigens allemaal geslaagd zijn voor hun eindexamen, kwamen speciaal voor Track Day terug. “Het is wel zo leuk om ook nog te kunnen rijden in de auto”, aldus een van hen.

Samenwerken

Extra leuk aan dit project is de samenwerking tussen leerlingen van verschillende opleidingen. Twee teamleden volgen een vmbo-opleiding en twee een havo-opleiding. Alhoewel iedere opleiding op de school een hele duidelijke eigen plek en signatuur heeft, sluit dat samenwerkingen als deze niet uit. “Integendeel juist; dat een dergelijke samenwerking mogelijk is, is ook de kracht van het Martinuscollege en de meerwaarde van onze brede school, vertelt Okel.

Racen

Vrijdag 18 juni was het dan eindelijk zover. Op het schooltterein werden heuse pitstops ingericht met tenten en gereedschap. Niets werd aan het toeval overgelaten. Om 11.00 uur ging de race van start en het ging gelijk er serieus aan toe. Okel: “Inhalen, tactisch rijden en aanmoedigingen van het team langs het parcours. Kleine reparaties werden gelijk uitgevoerd en ook hier werd enorm goed samengewerkt, ook tussen scholen onderling. Elke school wilde graag winnen, maar dat stond elkaar helpen niet in de weg. Voor elke school was een beker beschikbaar als dank voor de inzet en de samenwerking. Volgend jaar organiseren wij dit graag weer en we hopen dat er dan nog meer scholen deelnemen”.