Gevreesde waterplant ook ín Enkhuizen?

Algemeen
Hoe lang kun je nog varen in het water van de Zuiderhavendijk?
Hoe lang kun je nog varen in het water van de Zuiderhavendijk? Foto: Rodi Media/IH

ENKHUIZEN - Woekerende waterplanten in onder meer het Markermeer, IJmeer en IJsselmeer zorgen al jaren voor problemen. Fonteinkruid en andere waterplanten groeien vanaf de bodem tot aan het wateroppervlak. De lange slierten van de planten hechten zich aan de schroeven van de boten die erop vastdraaien; de schroeven raken verstrikt in de waterplanten.

Fonteinkruid, in de volksmond ook wel wier genoemd, is de doorn in het oog van menig waterrecreant en watersporter. Het is een waterplant die veel voorkomt en belangrijk is voor de toevoer van het zuurstof aan het water. Zomers kan het zo hard groeien dat het de doorvaart belemmert. Dat zit het vaarplezier behoorlijk in de weg.

Vaarplezier

De laatste jaren wordt het probleem steeds groter. De woekerende waterplanten zijn ook in het water van de Zuiderhavendijk te zien en maken doorvaart lastig. Veel Noord-Hollandse gemeenten rondom het IJmeer en het Markermeer hebben er al langer last van. Boten lopen erin vast en zwemmen tussen waterplanten is niet aan te bevelen. Er moet vaker gemaait worden om de planten weg te krijgen. 

Samenwerkingsverband

Gemeenten doen er alles aan om de havens vrij te houden voor de watersporters. Onder leiding van Hoorn als coördinerende gemeente zijn de gemeenten Amsterstam, Almere, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Gooise Meren, Hoorn, Koggeland, Stede Broec en Waterland dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan voor het maaien van de waterplanten.

Zie ook waterplantmelder.nl.