Olympische Spelen: Finn-zeiler Heiner sluit dag goed af

Algemeen
Heiner staat na vier races zesde in het klassement.
Heiner staat na vier races zesde in het klassement. Foto: World Saling, Sailing Energie

TOKIO / ENKHUIZEN - In de Finn klasse, waar de krachtpatsers van de zeilsport in uitkomen, scoorde Enkhuizer Nicholas Heiner woensdag 28 juli een tiende plaats in race 3 en een tweede plaats in race 4 en staat daarmee zesde in het klassement. Donderdag vinden race 5 en race 6 plaats. Zaterdag race 7 en 8 en zonddag race 9 en race 10. Volg de uitslagen en races op teamallianz.nl.

Finn-zeiler Nicholas Heiner (32) uit Enkhuizen is zijn olympisch zeiltoernooi in de Finn-klasse dinsdag begonnen met de elfde plaats. De 32-jarige zeiler bleef ver van de voorste plaatsen in de eerste race in de Finn. Na vier races staat hij inmiddels dus zesde in het klassement.

Podiumplaats Finn-zeiler

Heiner is zeker kanshebber voor een medaille. Hij staat tweede op de wereldranglijst en werd in 2019 eerste op het olympische water van Enoshima

Finn-klasse

De Finn is een eenmansboot met een zeiloppervlak van 10 vierkante meter. Dit maakt de boot vooral geschikt voor de wat zwaardere zeilers. De Finn is ook wel een boot voor sterke mannen wordt wel gezegd. Anders dan bij de Laser mogen de zeilers de Finn wel aanpassen, mits binnen de afgesproken regels.
De Finn dateert uit 1949 en is sinds de Spelen van 1952 een olympische klasse. In Tokio wordt er voor het laatst gezeild met de Finn-jol.

Zal Heiner goud pakken?

Nicholas Heiner (20 april 1989) uit Enkhuizen heeft een indrukwekkend zeil-cv opgebouwd. Hij werd zo ongeveer geboren aan boord van een boot. Op zijn eigen wijze heeft hij een plek in TeamNL Zeilen weten te bemachtigen Als kind zeilde hij al op zee. Niet zoals velen in de Optimist, maar met zijn vader (Roy Heiner) op grotere boten. Met hard werken heeft Nicholas de weg naar de absolute wereldtop in de Olympische zeilsport gevonden. In 2013 werd hij opgenomen in het Laser-team en in 2014 pakte de hij de Wereldtitel in de Laser-klasse. Zijn eerste grote prijs en een mooie voorbode voor de Road to Rio, maar later verloor hij de strijd om kwalificatie van Rutger van Schaardenburg. In 2017 maakte Heiner de overstap van de Laser- naar de Finn-klasse. Een zwaardere boot, dus hij moest 18 kilo aankomen. Sinds zijn overstap vaart Nicholas consequent mee in de top van de Finn-klasse. Hierna wil Heiner verder in de Ocean Race.

Heiner in actie, Olympische Spelen 28 juli 2021.
Afbeelding
Heiner in Actie, Tokyo 2021.