Bewegen is goed voor iedereen. Ook voor sporters met een beperking

Algemeen
Aangepast sporten kan bij Vek-Wik in Enkhuizen.
Aangepast sporten kan bij Vek-Wik in Enkhuizen. Foto: Aangeleverd

ENKHUIZEN - Bewegen is goed voor iedereen, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een beperking hebt, in welke vorm dan ook, is het niet altijd makkelijk om een sport- of beweegactiviteit te vinden die geschikt is en die je ook nog eens leuk vindt. Toch zijn er voor iedereen mogelijkheden. Marieke Wever, coördinator Aangepast Sporten bij Team Sportservice: “Het aanbod is heel groot. Welke beperking je ook hebt, Team Sportservice streeft ernaar om voor iedereen passend aanbod te vinden.”

Echt iedereen

Marieke Wever: “Team Sportservice heeft als doel om iedereen de kracht van sport en het plezier van bewegen te laten ervaren. Daarmee bedoelen we ook écht iedereen. We helpen bijvoorbeeld mensen met een beperking vinden naar een passende sport. En we adviseren verenigingen hoe zij een divers mogelijk aanbod kunnen realiseren. Ook deskundigheidsbevordering en advisering bij subsidie- en sponsoraanvragen behoren tot de mogelijkheden. En ook het opzetten van nieuw sportaanbod waar behoefte aan is, in samenwerking met de al bestaande sportaanbieders.”

Een mooi voorbeeld: Vek-Wik

Gymvereniging Vek-Wik is een van de eerste gymverenigingen in de regio met een aanbod voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Marieke Wever: “Gymvereniging Vek-Wik in Enkhuizen heeft als doelstelling om sporten voor iedereen mogelijk te maken. Zij hebben een divers aanbod dat voor iedereen toegankelijk is. Inwoners van Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Medemblik kunnen zich aanmelden en zelf de positieve effecten van bewegen ervaren. Een mooi voorbeeld van een vereniging met een divers aanbod voor iedereen.”

Positief effect

Hans de Vries, voorzitter Vek-Wik vertelt: “Voor mensen met een fysieke beperking geldt, dat elke vorm van bewegen telt en een positief effect heeft. Belangrijk is dat een manier van bewegen wordt gekozen die binnen hun eigen grenzen past. Daarbij is het van belang dat bewegen een vast onderdeel van hun dagelijks leven wordt.”

Start: 25 augustus in De Bonte Veer

De lessen vinden na de zomervakantie plaats op woensdagmiddag tussen 15.00 uur en 16.00 uur in de gymzaal van wijkcentrum De Bonte Veer, Wielewaal 1, Enkhuizen. Het gebouw inclusief de gymzaal is prima toegankelijk voor mensen met een beperking. Fysiocentrum Enkhuizen staat Vek-Wik ter zijde met het geven van adviezen ten behoeve van de gymlessen. Neem voor meer informatie contact op met voorzitter Hans de Vries: voorzitter@vekwik.nl.

Uniek Sporten Platform voor aangepast sporten

Voor een overzicht van het aangepast sportaanbod in deze regio verwijzen wij graag door naar de website Uniek Sporten. Uniek Sporten is hét landelijke platform voor het aangepast sporten. Team Sportservice West-Friesland zorgt voor een up to date aanbod in onze regio. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Team Sportservice via: westfriesland@teamsportservice.nl.