Vierde plaats Tokio voor Enkhuizer Heiner

Algemeen
Enhuizer zeiler Nicholas Heiner in actie tijdens Olympische Spelen in Tokio.
Enhuizer zeiler Nicholas Heiner in actie tijdens Olympische Spelen in Tokio. Foto: Aangeleverd

ENKHUIZEN - In de allerlaatste olympische wedstrijd van de Finn klasse, liet Nicholas Heiner een van zijn beste races van de Olympische Spelen zien. Heiner komt goed van de startlijn en zeilt zich steeds verder naar voren. Vlak voor de finish, bij de laatste boeironding, ligt Heiner op kop en daarmee op een bronzen medaille. Uiteindelijk moest hij toch genoegen nemen met de vierde plaats

In een tijdsbestek van een paar minuten, in het laatste korte rakje naar de finish, moet Heiner de Hongaar Berecz ruimte geven en de Englesman Scott schuift tegelijkertijd nog een paar plaatsen op in het achterveld. Daarmee verzekert Scott zich van zijn tweede gouden Finn medaille. Berecz pakt het zilver met winst in de medal race waardoor Heiner genoegen moet nemen met de vierde plaats.

Medal Race

Heiner verbaast zich over wat hij zag gebeuren tijdens de race. De medal race gaat van start zonder dat er vrij gepompt mag worden door de zeilers. Dat wil zeggen dat zeilers voor de wind niet aan de grootschoot mogen trekken en de boot pompend harder laten gaan. Nicholas Heiner: “Je weet dat je heel goed zeilt, je ligt er goed bij in dat tweede voor de windse rak op weg naar de finish. Je kijkt om je heen en ziet anderen pompen en je vraagt je af waarom de jury niet ingrijpt. Maar het is wat het is. Je hebt het zelf niet in de hand. We hebben het ons zelf gewoon moeilijk gemaakt omdat we eerder in de week te veel punten hebben laten liggen. Ik had wel een paar goede, maar ook te vaak een slechte race. Gisteren ook weer twee gemiddelde resultaten.”

Vierde plaats Finn klasse

Heiner over de vierde plaats: “De vierde plaats. Dat is niks. Nummer twee en nummer vier die winnen net niks, die zijn het meest gebrand op een nieuwe kans. Je wilt nu nog een keer. Maar dat is het meest zure van alles, want dat kan nu niet meer in de Finn. Dat is enorm zonde. We hebben vandaag niet kunnen laten zien wat de boot wel kan met het vrij pompen. Een van de mooiste boten die er is, jammer dat die uit de Spelen gaat. De zeilers zijn stuk voor stuk geweldige kerels en tegelijkertijd beesten. Maar goed, ik ben nog niet klaar met het zeilen. Ik hoop dat we nog hele mooie projecten kunnen opzetten. De sport is te mooi om te stoppen.”

Zie ook www.teamallianz.nl