Harddraverij Enkhuizen: verplicht QR-code, vaccinatiebewijs of negatief testbewijs

Algemeen
Kortebaan Enkhuizen populair: dit jaar is QR-code, vaccinatiebewijs of negatief testbewijs verplicht.
Kortebaan Enkhuizen populair: dit jaar is QR-code, vaccinatiebewijs of negatief testbewijs verplicht. Foto: Rodi Media

ENKHUIZEN - De Harddraverij vindt dit jaar op donderdag 23 september plaats. Vanwege de coronamaatregelen is de kortebaan dus niet op de derde donderdag van september, maar een week later. Ringsteken, optocht met rijtuigen en drumband gaan definitief niet door. Ook is er geen vuurwerk aan het eind van de dag.

Dinsdagavond 24 augustus besloot het bestuur van de Harddraverijvereniging Enkhuizen tot deze ingrijpende wijziging in het programma. Zoals het er nu naar uitziet is het terrein alleen te betreden na het tonen van een vaccinatiebewijs, QR-code of een negatieve testuitslag en een legitimatiebewijs. De organisatie huurt een particulier beveiligingsbedrijf in die bij alle ingangen controleert. Daarna volgt een tweede controle op lidmaatschapskaart of entreekaart. Vrije kaarten zijn beperkt beschikbaar. Binnen deze bubbel is anderhalve meter afstand houden niet nodig.

Versoepeling maatregelen

Het organiseren van de harddraverij in deze vorm is alleen mogelijk als de overheid de maatregelen per 20 september versoepelt, benadrukt voorzitter Mark Veen. “Op 17 september is er weer een persconferentie van het kabinet. Oók als er dan versoepeld wordt, is dat te laat voor het organiseren van het ringsteken bijvoorbeeld. Dat vergt gewoon meer voorbereiding. Daarom nemen we nu al de beslissing om dat niet door te laten gaan. Bovendien moet de burgemeester beslissen over de handhaving vanwege de openbare orde. Dat lijkt ons niet te doen.”

Harddraverij op anderhalve meter niet mogelijk

Als het kabinet 17 september niet besluit tot versoepelingen dan staat de harddraverij op losse schroeven. Voorwaarde voor het door laten gaan van de harddraverij is namelijk dat de overheid de anderhalve meter binnen een evenemententerrein, zoals voor het kortebaanrijden, loslaat. Beslist de overheid anders dan zal de Bond van Harddraverijrennen de kortebaanrennen afgelasten. Mark Veen: “De harddraverij organiseren op anderhalve meter afstand is sowieso niet mogelijk.”

Harddraverij Enkhuizen.
Harddraverij Enkhuizen.