Muziekkring Enkhuizen viert 75-jarig jubileum: ‘Enkhuizers houden van de sax’

Algemeen
Het voltallige bestuur van Muziekkring Enkhuizen: met links Herman Beerding en rechts Joke Poelsma.
Het voltallige bestuur van Muziekkring Enkhuizen: met links Herman Beerding en rechts Joke Poelsma. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Muziekkring Enkhuizen werd 75 jaar geleden opgericht. Net na de oorlog, in 1946, snakte men naar culturele verpozingen en aantrekkelijke klassieke muziekconcerten. Vanwege COVID-19 zijn de feestelijkheden uitgesteld en ging het officiële moment dit voorjaar geruisloos voorbij, maar nu is het tijd om ons te laten horen, zeggen bestuursleden Herman Beerding en Joke Poelsma.

Optredens Muziekkring Enkhuizen zijn vergelijkbaar met Concertgebouw

De Muziekkring Enkhuizen programmeert ieder seizoen een serie van zes kamermuziekconcerten, in de Drommedaris of in de Zuiderkerk. Het bestuur streeft ernaar om elk seizoen musici van wereldklasse naar Enkhuizen te halen. Een goed programma lijkt dan nogal een uitdaging. Hoe bepaal je welk ensemble je naar Enkhuizen laat komen? Joke: “Onze programmeur krijgt waanzinnig veel informatie van heel veel ensembles. Uit het kiezen welke ensembles leuk zijn om naar Enkhuizen te halen, kun je een driedaagse werkweek van maken. De Muziekkring vindt het belangrijk om jonge musici te contracteren. Daarnaast willen we een zo breed mogelijk programma, variërend van blazers - koper en hout - strijkers en pianisten. Het is opvallend dat men in Enkhuizen bijzonder veel van een saxofoon houdt. Als we een saxofoonkwartet hebben dan zijn dat erg geziene gasten.”

Enthousiaste musici

Herman vult aan: “Een saxofoon is een veelzijdig instrument, het is een vrij modern instrument met veel verschillende klankkleuren. Je kunt er fantastisch mooie orgelconcerten op spelen, maar ook meer jazzy-muziek.” Jaarlijks is er een landelijke kamermuziekdag waar een aantal bestuursleden naar toegaat, vertelt Herman. “Dan luisteren we naar heel veel jong, aanstormend talent. Zij spelen dan zo’n 10 of 15 minuten lang en dat gaat de hele dag door.” Joke: “We bekijken hoe hun programma eruit ziet. Is het gevarieerd, zit er zowel bekende als onbekende muziek in? Klinken ze vernieuwend? Wat we ook belangrijk vinden is of ze het leuk vinden om te vertellen wat hen drijft. Dat ze enthousiast zijn.”

Muzieksmaken verschillen

We hebben nog steeds geen ruzie gehad bij het samenstellen van het programma, zegt Joke met een knipoog. “We lachen weleens om elkaar omdat we zulke verschillende smaken hebben.” Herman: “Sommigen van ons vinden barok niks. Ik ben niet zo van de modernen. Alles wat na Gerswin komt, vind ik vaak moeilijk te begrijpen, terwijl andere bestuursleden heel sterk leunen op de klassieken. Maar altijd komen we heel vlot tot een prima compromis.” Joke: “Abonnees voelen en denken ook niet allemaal hetzelfde. Het is niet zo dat je je eigen smaak opzij zet bij de keuze van de programmering. Eigenlijk is het juist heel makkelijk om iedereen z’n stem te laten geven. Als bestuursleden delen we hetzelfde doel: een zo gevarieerd mogelijk programma neerzetten.” 

75 jaar met 75 leden

De Muziekkring had in haar eerste jaren maar liefst 300 leden. Over het eerste drukbezochte concert, met een optreden van de Minnestrelen dat op 14 februari 1946 plaatsvond, schreef de krant destijds: “Dit knapenkoor doet niet onder voor de Wiener Sängerknaben”. Herman moet lachen als hij hiermee wordt geconfronteerd. “Er zijn zelfs mensen uit Enkhuizen die naar het concertgebouw in Amsterdam reizen voor klassieke muziek. Voor de concerten in de ‘grote zaal’ snap ik dat misschien nog wel, maar als het om concerten in de ‘kleine zaal’ van het concertgebouw gaat, dan krijg je bij ons in Enkhuizen echt hetzelfde. Voor minder geld, en je hoeft níet te reizen of een parkeerplek te zoeken!”

Ook voor jonge muziekliefhebbers

Maar goed, meer jonge bezoekers zouden ze best willen ondanks de harde kern van 75 leden, die de concerten van de Muziekkring al jaren trouw bezoekt. Herman: “Jonge aanwas zou prettig zijn. Veel jeugd is niet opgegroeid met klassieke muziek. Ik ben ervan overtuigd dat als ze het vaker horen, ze net zo enthousiast worden als onze huidige bezoekers.” Joke: “Ook op scholen wordt weinig aandacht besteed aan muziek. Gymnastiek wordt belangrijker gevonden.” Herman: “De concerten zijn aantrekkelijk geprijst voor jongeren. Dat doen we bewust.” Joke: “En muziek kun je leren luisteren. Hoe vaker je naar muziek luistert hoe meer herkenning er optreedt. Zo klinkt de nieuwere klassieke muziek niet zo melodisch en ligt het misschien minder makkelijk in het gehoor, maar als je het veel hoort, wordt de beleving anders.”

Meer informatie op muziekkringenkhuizen.nl.

Muziekkring Enkhuizen