De botanisch tekenaar is een pietje-precies

Algemeen
Botanisch tekenen.
Botanisch tekenen. Foto: Ellen Riemens

ENKHUIZEN - Interactief Museum Sow to Grow realiseert, in samenwerking met de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, een unieke expositie met onder andere afbeeldingen van ‘Bloeiende groenten en Eetbare bloemen’. De expositie is te bezoeken vanaf woensdag 22 september tot en met zondag 5 december.

Kenmerk van een botanische tekening of schildering van een plant is de gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van die plant of delen ervan, met aandacht voor de specifieke kenmerken, die de plant van andere onderscheidt. De afbeelding kan een prototype of een portret van een bestaande individuele plant zijn.

Verschillende doeleinden

De kunst van het weergeven van planten is al erg oud. Rond 1530 waren er al kunstenaars die, op heel gedetailleerde wijze, afbeeldingen maakten via houtsnijwerk. Deze kunst ontwikkelde zich in de loop van de tijd steeds verder. Er zijn verschillende doeleinden waarvoor de afbeeldingen gemaakt worden. Nog steeds voor de wetenschap, zodat men de plant juist kan determineren in veldgidsen en flora’s, maar ook om de schoonheid van een plant of een deel daarvan te benadrukken. De tekening moet accuraat zijn en tot in het kleinste detail kloppen.

De hedendaagse botanische kunstenaar bouwt voort op een eeuwenoude traditie waarbij onderzoek, correcte weergave, creativiteit in compositie én beeldtaal worden gecombineerd. Naast de afbeeldingen van de kunstenaars zijn er ook historische afbeeldingen en gipsmodellen te zien in de permanente tentoonstelling in het Museum Sow to Grow aan de Westersraat 111. 

Interesse

Ben je geïnteresseerd in plantenveredeling en de wereldvoedselsituatie op langere termijn, dan is een bezoek aan het museum zeer de moeite waard. Je kunt je oriënteren op een opleiding binnen de sector zaden en planten en op de ruime carrièremogelijkheden.

Meer informatie op www.sowtogrow.nl. Bezitters van de Museumkaart hebben vrije toegang.