Nieuwe voorstelling Toneelgroep Drommedaris Enkhuizen

Algemeen
Toneelgroep Drommedaris Enkhuizen staat weer op de planken: Willeke Poot oefent met haar mede-acteurs voor de nieuwste voorstelling.
Toneelgroep Drommedaris Enkhuizen staat weer op de planken: Willeke Poot oefent met haar mede-acteurs voor de nieuwste voorstelling. Foto: Jouwk Ras

ENKHUIZEN - In de voorstelling ‘Amateurs!’ acteren de acteurs dat ze niet kunnen acteren. Een hilarische kijk in de keuken van het amateurtoneel. Toneelgroep Drommedaris (TGD) speelt deze heerlijke voorstelling op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 oktober.

De kranten schreven over dit theaterstuk: “Een hilarisch lesje theater maken.. Rake dialogen.. Komisch theater van de bovenste plank.” en “Eigenlijk is dit stuk een ‘must see’ of nog beter een ‘must do’ voor elk amateurgezelschap in Nederland.” Zeven acteurs kruipen in de huid van de amateurspelers van Toneelgroep Zand. De toneelgroep mag eindelijk repeteren in de grote zaal van de schouwburg. Om het niveau omhoog te brengen, hebben ze voor deze voorstelling een professionele regisseur aangetrokken. Hij heet Albert Bos en de verwachtingen van de spelers zijn volledig op hem gericht, maar krijgt hij de aandacht en de betrokkenheid van de spelers die hoort bij het maken van een voorstelling?

Amateurtoneelspeler Willeke Poot: Escape van reality

Willeke Poot speelt in het stuk de regie-assistentie. Zij zit sinds 2008 bij Toneelgroep Drommedaris en is al sinds haar vroege jeugd een toneelliefhebber. “Ik ben op mijn 12de begonnen met jeugdtheater, dat was nog toen niet zo heel erg in, maar wij bedachten dat gewoon. Op mijn 25e begon ik in een andere theatergroep en toen ik naar Bovenkarspel verhuisde ben ik bij TGD toneel gaan spelen.”

Passie voor toneelspelen

“Wat ik het leukste vind aan toneelspelen? Het aannemen van een andere personage. Het is even een tijdelijke ‘escape van reality’. Niet dat m’n leven zo erg is, maar ik vind het leuk om me een ander ego aan te meten. Al zet ik alleen maar een pruik op, dan gebeurt er al wat. ik vind het leuk om een typetje neer te zetten en die passie zorgt ervoor dat je je wat makkelijker kan inleven in een rol.”

Komische theatervoorstelling

De sfeer binnen TGP is prima, zegt Willeke. “Er is altijd een leuke sfeer. Er komen nieuwe mensen bij en er gaan spelers weg, maar er is altijd een kerngroep, en ja dan ontstaat een hechte band.” In het komische stuk speelt zij dus regie-assistente bij een amateurtheatergezelschap dat een professionele regisseur in huis heeft gehaald om het spel op een ‘hoger level’ te brengen.

En de première nadert…

De sfeer binnen het theatergezelschap wordt langzaam steeds nerveuzer, er is nog maar weinig tijd tot de première, de regisseur wordt ongeduldiger, kostuums zijn nog niet af, er is geen decor en wie doet eigenlijk precies wat? En wie zit er steeds met het licht te klooien en wie doet het met de regisseur, en wie niet? Allemaal vragen waar nog antwoord op verkregen moet worden, vóór de avond van de première...

Voorstelling met livemuziek

Willeke over het stuk: “Als spelers hebben we verschrikkelijk veel lol en dat kun je als kijker goed merken. Iedereen straalt uit van: Yess, we mogen weer spelen! Het is een droog stuk. Er is veel onhandigheid. De regisseur wordt zo gefrustreerd, die probeert het zinkende schip te behoeden voor het zinken. En we gaan live muziek maken. Ik speel akoestische bas. De bezoeker mag beoordelen wat ‘ie ervan vindt. Ik vind mijzelf natuurlijk fantastisch!”

De schrijver

Amateurs! is geschreven door Wannie de Wijn, professioneel acteur, regisseur en schrijver. Hij was als vaste acteur verbonden aan onder andere Theater van het Oosten en Toneelgroep de Appel. Voor de laatste schreef en regisseerde hij eveneens meerdere stukken. Deze tragikomedie is in 2009 voor het eerst door een professioneel gezelschap gespeeld. Daarna vele malen door amateurgezelschappen.

Toneelgroep Drommedaris

De Toneelgroep Drommedaris heeft een lange staat van dienst en is het huisgezelschap van de Drommedaris waar de groep oefent en bij voorkeur uitvoert. Hoewel de acteurs amateurs zijn, is de regisseur professioneel. In de deskundige handen van Irma Sijs komen de amateurspelers net als in het stuk dat gespeeld wordt tot ongekende hoogten. En acteren dat je niet kunt acteren, is de spelers zeker toevertrouwd. www.tgdrom.nl. Reserveringen via ww.drom.nl.