Horeca Enkhuizen heeft niets op met toegangsbewijs en QR-codes

Algemeen
Is er in Enkhuizen sprake van een gedoogbeleid of niet?
Is er in Enkhuizen sprake van een gedoogbeleid of niet? Foto: Arend van Dam

ENKHUIZEN - Op www.horecazonderprik.nl staan verschillende horecazaken in Enkhuizen waar je naar binnenkunt zonder een coronatoegangsbewijs. De horecazaken zelf zeggen van niets te weten en geen toestemming te hebben gegeven om op de site vermeld te staan. Ondertussen is het een publiek geheim dat horecazaken in Enkhuizen niet controleren op coronavaccinatiebewijs of testbewijs.

Annemiek Posthumius van Drie Haringhe Bistro in de Breedstraat: “Ik wist niet dat ik op deze site vermeld sta. Recent is er in alle horecazaken controle geweest. Ik heb een waarschuwing gekregen. Maar ik ben zo klein, er komen maar weinig mensen bij mij, en ik heb geen tijd om mensen te controleren. Tot nu toe heeft de gemeente gedoogd dat zaken hierop niet controleren. Horeca Enkhuizen is op dit moment in gesprek met de gemeente. Als daar straks uitkomt dat we moeten controleren dan zal ik het wel gaan doen, ja.”

Horeca Enkhuizen controleert niet

Andere horecazaken zijn niet bereikbaar voor commentaar of willen niet dat er ruchtbaarheid wordt gegeven aan het niet-controleren van het coronavaccinatiebewijs. De site horecazonderprik.nl vindt dat restaurants en café’s die zich wel aan de regels houden en bij de deur controleren op het coronatoegangsbewijs discrimineren. Een horecazaak die niet controleert wordt ‘vrijheidszone’ genoemd. “Hier respecteren wij uw vrijheid, uw waardigheid en uw medisch geheim”, staat er op de stie.

Standpunt gemeente Enkhuizen over coronatoegangsbewijs

De gemeente Enkhuizen ontkent dat sprake is van een gedoogbeleid. “Vanaf het begin van de invoering van de coronatoegangsbewijzen hebben we het standpunt ingenomen dat we handhaven op excessen en op signalen die we krijgen over horecaondernemers die niet controleren. Het rijk verplicht gemeenten ook om op de toegangscontrole te controleren. Daarnaast zijn we vanaf het begin van de invoering van de QR-code in gesprek met horecaondernemers over hoe we hen kunnen ondersteunen bij de controle van de coronatoegangsbewijzen. Deze gesprekken komen zeker niet voort uit controles die plaats hebben gevonden”, aldus de woordvoerder van de gemeente. “Wel is het zo dat we recent meldingen kregen dat een aantal horecaondernemers niet controleren op het coronatoegangsbewijs. De handhavers zijn het gesprek aangegaan met deze horecaondernemers en hebben hen gewezen op hun verplichting om te controleren.”

Landelijke regels corona

Vanaf 25 september 2021 is het coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen die een horecazaak binnengaat. Het coronatoegangsbewijs geldt ook bij evenementen, festivals, opgredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden. Een groot deel van de horecaondernemers is het hier niet mee eens, schrijft de site horecazonderprik.nl. De site plaatst horecazaken met hun naam op hun website zonder hun medeweten en doet daarbij voorkomen alsof de horecaondernemingen zichzelf kunnen aanmelden. Het coronavaccinatiebewijs is een tijdelijke maatregel om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden en iedereen zo veilig mogelijk samen te laten komen. 

Veel horeca vindt het moeilijk om zich aan de coronamaatregelen te houden.