Concert Oratoriumvereniging Stem en Snaren Gratis concert 14 november

Algemeen
Oratoriumvereniging Stem en Snaren geeft 14 november een gratis concert in de Zuiderkerk.
Oratoriumvereniging Stem en Snaren geeft 14 november een gratis concert in de Zuiderkerk. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Oratoriumvereniging Stem en Snaren geeft zondagmiddag 14 november een gratis concert in de Zuiderkerk. Afra Groot: “We zijn zo blij dat we weer kunnen optreden dat we dat graag delen met een zo breed mogelijk publiek. “ Ria Bosch deelt haar enthousiasme: zij is al vijftig jaar lid van het koor en weet van geen ophouden. “Het niveau is hoog. Zingen is heel fijn om te doen en bij Stem en Snaren is het nog gezellig ook. We laten elkaar allemaal in onze waarde. Soms ben je te moe om naar de repetitie te gaan, maar ik kom altijd vol energie terug.”

Ria Bosch (77) had al lang voordat zij in Enkhuizen kwam wonen van oratoriumvereniging Stem en Snaren gehoord. “Als 8-jarige logeerde ik in Enkhuizen. Ik vond het toen al een prachtige stad: als ik nog eens in Enkhuizen mag komen wonen, dacht ik toen! Mijn moeder komt hier vandaan en altijd als mijn oom ons opzocht in Arnhem, waar we woonden, dan had hij het over het het koor Stem en Snaren. Hij had een goed gehoor en ik was gek op zingen en stemvast. Vroeger op school zongen we ook veel.”

Nooit meer weg uit Enkhuizen

Sinds haar 27ste is Ria onafgebroken lid van Stem en Snaren. “Ik kwam hier wonen met mijn echtgenoot en ben meteen lid geworden en nooit meer weggegaan. Hoe ik bij het koor kwam was nog wel bijzonder. De gemeente gaf destijd je adres door aan verenigingen en zij hebben contact met mij gezocht. Ik was naar het koor op zoek, maar kon hen niet vinden. We vonden elkaar, zeg maar.”

Matthäus-Passion in Westfriesland

Het concert van 14 november in de Zuiderkerk is precies twee jaar na het laatste concert in 2019. Stem en Snaren is opgericht in 1883 en heeft in haar bijna 140-jarig bestaan, behalve in de laatste oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog, nooit verstek laten gaan. Vorig jaar kon er vanwege corona geen publieke uitvoering worden gegeven. Ook is er lang niet gerepeteerd, vertelt Afra Groot van het koor. “Dat we niet konden optreden, kwam hard aan bij de leden. Ook kon de uitvoering van de Matthäus-Passion in 2021 geen doorgang vinden. Een enorme teleurstelling.”

Oratorium in Enkhuizen

Stem en Snaren was in 1933 het eerste koor in Westfriesland die de Matthäus-Passion voor een massaal toegestroomd publiek ten gehore bracht, aldus Afra. “Vanaf 1981 vormt dit werk een vast onderdeel in het repertoire en wordt het iedere vijf jaar opgevoerd met professionele solisten en orkestbegeleiding. Elk zichzelf respecterend koor heeft de Matthäus-Passion op zijn programma staan.” Ria beaamt dat: “Zingen in de Matthäus-Passion was voor mij als kind al een droom. Het is zo fijn om dat samen te zingen.”

14 november Zuiderkerk gratis concert Stemmen en Snaren

Tijdens het concert in de Zuiderkerk voert Stem en Snaren delen uit het werk van Brahms, Mozart, Mendelssohn en in zijn geheel de mis in G-groot van Schubert uit. Het slotnummer is Celebro uit het kerstconcert Stella Natalis van Karl Jenkins, vertelt Ria. “De sopraan Aliya Akhmadeeva verleent haar medewerking en pianist en repetitor Alexander Koeznetsov begeleidt koor en solist op de vleugel.” 

Zingen tijdens corona

Het afgelopen jaar namen verschillende leden afscheid van het koor. Ria, die ook 13 jaar bestuurslid was: “We hebben lang niet kunnen repeteren en dan is het lastig om binding met elkaar te houden. Maar ondanks de coronastilte bleef het bestuur actief met initiatieven om het koor overeind en bij elkaar te houden. Dirigent Marcel Joosen verzorgde met onverminderd enthousiasme online de repetities tot we weer voorzichtig - op afstand - met elkaar mochten zingen.”

 Afra: “Dat was in het begin best onwennig en onzeker, maar het koor heeft al snel zijn oude vorm terug gekregen. De ingestudeerde muziek blijkt goed in het geheugen verankerd.”

Concert oratoriumvereniging Enkhuizen in Zuiderkerk

Concert: 15.30 uur tot 16.30 uur (kerk open om 14.45 uur). Consumpties: voorafgaand aan de uitvoering o.a. koffie en thee. Locatie: Zuiderkerk in Enkhuizen. Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage na afloop wordt gewaardeerd), QR code en legitimatiebewijs verplicht. Zie ook: www.stemensnaren.nl.

Lid worden van Stemmen en Snaren? Dat kan!

Lid worden van Stem en Snaren? Dat kan ! Nieuwe leden zijn zeer welkom. De repetities zijn wekelijks op de woensdagavond (20.00 tot 22.00 uur) in de Nutszaal in Enkhuizen. Weet u het nog niet zeker ? Het is altijd mogelijk een repetitie bij te wonen om te kijken of het lidmaatschap iets voor u is. Na de uitvoering op 14 november gaat het koor van start met het Requiem van Mozart, dat Stem en Snaren op zaterdag 11 juni 2022 in de Westerkerk gaat uitvoeren.